Amigos De Santa Cruz

Wie zijn ze & wat doen ze?

Stichting Amigos de Santa Cruz is een non-profitorganisatie die zich richt op het doorbreken van de armoedecyclus in de Maya Kaqchikel-gemeenschap in Santa Cruz La Laguna. Dit doen ze op het platteland van Guatemala via 4 programma’s en 2 sociale ondernemingen die economische empowerment en toegang tot kwaliteitsonderwijs bieden.

Amigos de Santa Cruz richt zich alleen op de erg geïsoleerde gemeente Santa Cruz, die zeven dorpen en ongeveer 9.000 Maya-kaqchikel-mensen omvat. De aandachtsgebieden van de  stichting zijn onderwijs en economische empowerment. De verschillende programma’s die ze aanbieden omvatten voorschools-onderwijs, beurzen, voorlichting over seksuele en reproductieve gezondheid, beroepsopleiding en empowerment van vrouwen. Daarnaast runnen ze twee sociale ondernemingen, een restaurant en een artisan store, waar afgestudeerden in dienst zijn. De focus van Amigos op één gemeenschap zorgt voor een duidelijkere visie over hoe ze het best hun programma’s kunnen inzetten en sturen. Dit aangezien meer dan 85% van het personeel afkomstig is uit de gemeenschap die ze bedienen.

Cooking class at CECAP

de feitjes

  • Oprichters: Patricia Torpie
  • Oprichtingsjaar: 1998
  • Aantal teamleden: 36
  • Aantal mensen geholpen: In 13 jaar tijd zijn meer dan 3000 mensen getraind in beroepsvaardigheden. Hebben ze jaarlijks 150 leesklasstudenten (4-12 jaar oud). Zijn er 54 afgestudeerden van het ‘Youth Corps’ en heeft 88% van de sinds 2015 afgestudeerde ‘Youth Corps’ studenten een baan. Verder zijn er meer dan 50 lokale vrouwelijke ondernemers getraind door ons ‘Women’s Empowerment Program’ en worden er jaarlijks gemiddeld 70 beurzen toegekend aan lokale jongeren voor de universiteit, de middelbare school en recentelijk vorig jaar de basisschool.
  • Jaarlijkse budget: $708.084,-

Wat is onze connectie met deze NGO?

Onze Lustrumfiesta reizigers met bestemming Guatemala brengen regelmatig een bezoekje aan het beroepstrainingscentrum CECAP wat bij Amigos de Santa Cruz hoort. Daar krijgen ze kooklessen of weeflessen van de deelnemers van de stichting. Zo zijn we al een aantal jaar bekent met Amigos de Santa Cruz en de doelen waar ze zich voor inzetten. We vinden dat ze geweldig en alomvattend werk leveren binnen de communities van Santa Cruz. Een samenwerking om deze doelen nog verder te ondersteunen was dan ook meer dan logisch. 

Zelf bezoeken we de stichting ook regelmatig (op de foto zie je founder Jelle met zijn ouders tijdens een cooking class bij CECAP) en hebben we persoonlijk contact met de vertegenwoordigers van de stichting. Zo weten we precies hoe we hen het best kunnen helpen! Doe jij mee? 🙂

Wat gebeurt er met onze donaties?

Voor het jaar 2022 hebben we €2000,- gedoneerd. Deze donatie wordt ingezet als bijdrage aan de middelbare school beurzen die Amigos de Santa Cruz aanbiedt aan jongeren in de gemeenschap. School in Guatemala is helaas niet gratis en de makkelijkste keuze voor arme gezinnen is om de kinderen aan het werk te zetten. Dit is een korte termijn oplossing, maar op de lange termijn kom je een stuk verder met een afgeronde studie. Door de kosten voor school op te vangen lukt het de stichting om kinderen te motiveren hun studie af te maken. Een mooi, dankbaar en erg nodig project dus!

Amigos en CECAP building as landmark

HOE KAN JIJ HELPEN?

Enthousiast geworden over Amigos de Santa Cruz? De stichting kan jouw hulp ook goed gebruiken! Zo zijn ze altijd blij met persoonlijke donaties, kan je heerlijk komen dineren in hun restaurant Cafe Sabor Cruceño of volg een Guatemalteekse kookles of een ambachtelijke kralen- of weefcursus tijdens je lustrumreis. Betekenisvolle souvenirs koop je in de winkel Manos Cruceñas Artisan Store.

Liever je handen uit de mouwen steken en persoonlijk wat bijdragen aan de stichting? Ze zijn ook erg blij met vrijwilligers die zich 3 maanden kunnen inzetten. Geïnteresseerd? Neem vooral contact met ons op en wij vertellen je graag over de mogelijkheden!

CONTACT INFORMATIE

Staff
Menu

special deal | bespaar een hoop

bevestig vroeg & ontvang meerdere gratis activiteiten !

Na een beheurlijk saaie & matige 1.5 jaar van Corona, is Lustrumfiesta weer helemaal up & running, back in business en hongerig om fantastische lustrumreizen te organiseren! Om de herwonnen vrijheid te vieren, hebben wij speciaal voor o.a. de leden van XX een fantastische deal samengesteld. Deze heerlijke korting geeft jullie nog meer budget om te spenderen aan cervezas, cocktails of andere lekkernijen. Nou, lekker hoor, maar wat houdt deze deal precies in? Jullie kunnen van ons tijdens jullie reis de volgende graties zaken krijgen:

  • Tour XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
  • Diner XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
  • Tour XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
Als jullie 1 maand na het ontvangen van de eerste reisvoorstellen toezeggen met Lustrumfiesta op reis te gaan, krijgen jullie alle XX3 bovenstaande zaken graties en voor niks!

Note
: toezegging met ons op reis te gaan is voldoende. Jullie hebben uiteraard nog de mogelijkheid om het voorstel te perfectioneren!
Lustrumreis Ecuador Cotopaxi National Park Ruminahui hike
Chat openen
Hulp nodig?
Hola👋 Kunnen we je helpen? We zitten in Latijns-Amerika en dus hebben we een tijdverschil van zo'n 8 uur, we reageren zo snel mogelijk!