Auténtico

Wie zijn ze & wat doen ze?

Auténtico is een Belgische VZW die kansarme kinderen en jongeren in Nicaragua helpt hun talenten te ontplooien. Ze doen dit door onderwijs, gezondheid en de lokale economie te ondersteunen. Het project is gevestigd in El Tamarindo. Dit is een zoutgemeenschap gelegen aan de rivier ‘El Tamarindo’. De inwoners verdienen hun geld met de zoutwinning. Echter is dit een seizoensgebonden activiteit en daardoor is er een grote economische instabiliteit. Daarnaast is een korte levensverwachting in de gemeenschap met name door nierproblemen. Dit kan regelrecht gelinkt worden aan het werk op de zoutvlaktes. Auténtico probeert de jeugd in het dorp te motiveren voor het verbreden van hun horizon en het najagen van andere toekomstige beroepen. 

Auténtico biedt naschoolse opvang waarbij kinderen doormiddel van extra lessen hun vaardigheden verder kunnen ontwikkelen. De leeftijden variëren van start basisschool tot eind voortgezet onderwijs. Vanaf daar gaan de kids verder met hoger beroepsonderwijs, universiteit, of beginnen aan hun eerste baan.


De focus van het project ligt op educatie, economie, ecologie en gezondheid. De vakken en activiteiten die de kinderen van het project volgen zijn dan ook toegespitst op deze onderwerpen. Verder biedt Auténtico ook maaltijden voor de kids die dit het hardst nodig hebben binnen het project. Ondervoeding is helaas een serieus probleem in El Tamarindo en de kinderen worden dan ook goed in de gaten gehouden met betrekking tot gezondheid.

de feitjes

  • Oprichters: Philip Vertriest
  • Oprichtingsjaar: 2018
  • Aantal teamleden: 22
  • Aantal mensen geholpen: Jaarlijks is er plek voor ongeveer 70 kinderen. Deze kids kunnen meerdere jaren aangesloten zijn bij het project, maar zodra de kids doorstromen is er weer plek voor nieuwe deelnemers.
  • Jaarlijkse budget: Ongeveer €42.000,-

Wat is onze connectie met deze organisatie?

Als Lustrumfiesta hebben we een oud-collega (en sinds kort businesspartner) die een tijd voor Auténtico gewerkt heeft! Hij is altijd enorm enthousiast geweest over wat het project allemaal teweeg brengt in El Tamarindo. Voor ons dus reden genoeg om Philip op te bellen en nog meer te leren over wat hij met Auténtico doet in Nicaragua, de problemen die ze proberen op te lossen en te horen over de kansen die nog te behalen vallen. Wij werden ook enthousiast en sindsdien zijn Auténtico en de Fiesta Foundation partners. Met Philip hebben we regelmatig contact om te horen over de stand van zaken en waar we nog bij kunnen helpen. Zo weten we zeker dat onze donatie effectief ingezet wordt en zijn we op de hoogte van wat we nog meer zouden kunnen betekenen voor het project.

Wat gebeurt er met onze donaties?

Voor het jaar 2022 hebben we €2500,- gedoneerd. In het jaar 2023 draagt dat bij aan de vernieuwing van het keukenmateriaal op de Auténtico locatie. Ze hebben een eigen keuken waar vanuit ze voor de kinderen koken. Ook draagt onze donatie bij aan het onderhoud en vernieuwing van de moestuinbakken en aankoop van tuinmateriaal. Tevens hebben ze op de locatie een prachtige moestuin waar de kinderen leren hoe ze groente en fruit moeten cultiveren. De oogst wordt gebruikt voor de maaltijden. En wat overblijft van de donatie is een bijdrage aan de schoolpakketten van de deelnemers aan het project.

HOE KAN JIJ HELPEN?

Als reiziger kan je ook zeker je steentje bijdragen aan Auténtico. Zo zijn persoonlijke donaties altijd erg welkom of doet een like en follow ook veel goeds op de social media. Hoe groter het bereik van een stichting hoe meer goeds ze kunnen doen! Ook kunnen ze extra hulp goed gebruiken. Je zou je kunnen inzetten voor Auténtico door deel te nemen aan het bestuur van het project of je kunnen inzetten als vrijwilliger. Dat laatste is een goede optie wanneer je naast je reis door Nicaragua (of Latijns Amerika) ook nog een positieve impact wilt achterlaten. 

Al een reis geboekt met Lustrumfiesta naar Nicaragua? Het is dan ook mogelijk om het project zelf te bezoeken! El Tamarindo is gelegen in een bijzonder gebied van Nicaragua op maar een half uurtje rijden van Léon. Direct naast de locatie is een rivier waar heerlijk in gezwommen kan worden en een bezoekje aan de zoutvlaktes is ook zeker de moeite waard. We organiseren dit in samenspraak met Auténtico voor de beste ervaring.

CONTACT INFORMATIE

Menu

special deal | bespaar een hoop

bevestig vroeg & ontvang meerdere gratis activiteiten !

Na een beheurlijk saaie & matige 1.5 jaar van Corona, is Lustrumfiesta weer helemaal up & running, back in business en hongerig om fantastische lustrumreizen te organiseren! Om de herwonnen vrijheid te vieren, hebben wij speciaal voor o.a. de leden van XX een fantastische deal samengesteld. Deze heerlijke korting geeft jullie nog meer budget om te spenderen aan cervezas, cocktails of andere lekkernijen. Nou, lekker hoor, maar wat houdt deze deal precies in? Jullie kunnen van ons tijdens jullie reis de volgende graties zaken krijgen:

  • Tour XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
  • Diner XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
  • Tour XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
Als jullie 1 maand na het ontvangen van de eerste reisvoorstellen toezeggen met Lustrumfiesta op reis te gaan, krijgen jullie alle XX3 bovenstaande zaken graties en voor niks!

Note
: toezegging met ons op reis te gaan is voldoende. Jullie hebben uiteraard nog de mogelijkheid om het voorstel te perfectioneren!
Lustrumreis Ecuador Cotopaxi National Park Ruminahui hike
Chat openen
Hulp nodig?
Hola👋 Kunnen we je helpen? We zitten in Latijns-Amerika en dus hebben we een tijdverschil van zo'n 8 uur, we reageren zo snel mogelijk!