Reizen en corona: risico's en afwegingen op een rijtje

Zoals jullie op onze website hebben kunnen lezen, raden wij jullie aan om in deze crazy corona situatie te wachten met het vastleggen en boeken van jullie lustrumreis naar Latijns-Amerika. Maar wanneer kunnen we dan wel weer gaan boeken? In deze blog lezen jullie de risico’s waarmee rekening te houden en kunnen jullie de beslistool maken die meer inzicht zal geven in wanneer weer te gaan beginnen met boeken.

Inhoudsopgave

Belangrijke punten om rekening mee te houden

 • Wisselende reisadviezen: De knipperende reisadvies kaart in Europa & de wereld. De ene dag is een land nog geel, je stapt het vliegtuig in en bij aankomst is het oranje. Al staat de hele wereld inmiddels al enige tijd op oranje. Het advies is om je reis af te breken. Dus maak je rechtsomkeerts? De meeste reisverzekeringen geven geen dekking in dit geval en je moet bij thuiskomst 10 dagen of 2 weken in quarantaine, is je werkgever hier blij mee? Deze onzekerheid geeft natuurlijk super veel stress in het organiseren van de reis. Op dit moment geldt een dringend algeheel negatief reisadvies tot eind maart. 
 • Reisverzekering: De meeste reisverzekeringen dekken niet in oranje reisgebieden. Als je dus in de problemen komt, zou het kunnen zijn dat je niet gedekt wordt door je verzekering. Neem contact op met je verzekering en overleg met hen of je wel of niet verzekerd bent. Je sluit zo’n verzekering natuurlijk niet voor niets af.
 • Werkgever: Overleg goed met de club en de situatie op ieders werk. Mag men op reis naar een oranje reisgebied? Mag men überhaupt op vakantie naar het buitenland? Werkgevers laten mensen o.a. thuis werken zodat de kans op corona besmetting afneemt. Zij willen de risico’s verkleinen zodat belangrijke cliënten ten allen tijde bedient kunnen worden en ze willen ten koste van alles Corona buiten de kantoormuren houden. Veel werkgevers hanteren strenge policies m.b.t. tot reizen en Corona. Het zou kunnen dat een aantal clubgenoten daardoor niet mee kunnen op de reis, maar wellicht ook niet zomaar kunnen annuleren omdat de reis wel volledig geboekt is.
 • Planningszekerheid: Kan het wel doorgaan? Of toch niet? Verzetten? Nog een keer verzetten? Een datum prikken met een club of dispuut is niet makkelijk. Het risico dat de reis een paar keer verzet dient te worden, kan ertoe leiden dat bepaalde personen niet meer mee kunnen. Denk aan een zwangerschap, nieuwe baan of andere redenen. In dit geval zou het kunnen dat deze personen om persoonlijke redenen dienen te annuleren, waar de normale annuleringsvoorwaarden wellicht voor gelden. Dit kan leiden tot annuleringskosten voor deze personen.
 • (Mogelijk) besmet: Je komt net voor je reis in aanraking met iemand met Corona. Je weet niet of je het hebt en bent in afwachting van de test of worst case scenario, je hebt zelf Corona. In beide gevallen kan je helaas niet op reis: je dient in quarantaine te gaan om het verspreiden van Corona tegen te gaan.
 • Quarantine/test: Quarantaine of corona test bij aankomst. In Latijns-Amerika geldt voor flink wat landen een verplichte quarantaine bij aankomst of het laten zien van een negatieve corona test die maar een aantal uren geldig is. Als je een corona test net voor vertrek wilt laten doen, om binnen de geldige periode te blijven, kost dit ongeveer zo’n 100 a 150 euro per persoon. Als iemand het dan dus blijkt te hebben, al is het maar een hele milde versie, ontstaat er een probleem. Blijft hij/zij alleen achter? Is de rest van de club met hem/haar in contact geweest en kan de ziekte bij de rest zich tijdens de reis ontwikkelen? Daarnaast moet je sinds kort ook een negatieve corona test overhandigen als je Nederland vanuit het buitenland weer in wilt. Testen op locatie dus, maar waar dan? En hebben we de uitslag op tijd? 
 • Lokale maatregelen: De wereld gaat weer een beetje door, maar niet op de oude manier. Mondkapjes, afstand houden, uitgaansgelegenheden gesloten, nationale parken die dicht zijn. Voorlopig gaan we nog niet terug naar ons oude leven, het leven waar we meer vrijheid hadden en waar meer kon. Uitgaan, salsa dansen, met locals in de bus zitten, et cetera. Om deze redenen kan je op dit moment nog niet de reis zo ervaren zoals wij hem ooit bedacht met/voor jullie hebben. Langzaamaan worden er stapjes vooruit gezet, maar soms ook weer 2 of 3 terug. De tijd zal het ons leren.
 • Repatriëring: Ondanks alle onzekerheid en twijfel besluiten jullie toch op reis  te gaan. Stel: Op het moment dat je 3 dagen op reis bent, is er een 3e of 4e Corona golf. Lokale regeringen stellen resoluut strenge lockdowns in. Je mag maar een paar uur per dag naar buiten, je mag niet van A naar B reizen, je bent gestrand. Vluchten worden gecancelled, de prijzen van de resterende vliegtickets schieten omhoog. Airlines zijn onbereikbaar, vluchten gaan misschien niet door, wat nu? Door de onzekerheid wil je zo snel mogelijk naar huis. Als last resort boek je maar een nieuw, enkel, ticket naar huis voor bijv. 1500 euro. Vervolgens hopen dat die vlucht ook echt gaat en niet gecancelled wordt. In maart/april/mei vorig jaar heeft de Nederlandse overheid nog repatriëring vluchten gestuurd om Nederlanders over de gehele wereld terug te halen, de meeste mensen zijn dus uiteindelijk thuis gekomen. Maar je kent wellicht ook de verhalen van mensen die nog maanden vast zaten in Marokko, in Peru of China of recent in Engeland net voor Kerstmis.
 • Formele overeenkomst: Zolang je met ons of een andere partij een overeenkomst aangaat, zit je daar voorlopig aan vast, afhankelijk van de normale & speciale corona voorwaarden. Je kan waarschijnlijk 1 week voor aanvang de reis annuleren of verzetten als het oranje reisgebied is, maar dat betekent wel dat je in de tussentijd in principe niks anders kan boeken. Je dient er dan tot het laatste moment rekening mee te houden dat de reis eventueel wel of niet door kan gaan. Daarna dien je samen een nieuwe datum te vinden, maar wanneer is dit mogelijk? Kan iedereen tegen die tijd? Als je na een tijd toch van de reisovereenkomst af wilt, omdat er simpelweg weinig perspectief is, houd er dan rekening mee dat er mogelijk annuleringskosten in rekening gebracht kunnen worden. Heb je zin om in onzekerheid te zitten en ‘vast’ te zitten aan een partij/reis die misschien niet door kan gaan? Wellicht niet, wacht in dat geval af totdat het georganiseerde reisverkeer weer op gang is gekomen en je zeker weet dat reizen weer verantwoord en mogelijk is.

Droogstaan (nee niet de pandapunten)

Internationaal toerisme ligt al en tijdje volledig stil waardoor de reisindustrie inmiddels al een tijdje zonder inkomsten zit. Vanzelfsprekend snakken touroperators, accommodaties en ook reisbureaus naar inkomsten, na bijna een jaartje ‘droog staan’. Gelukkig zijn wij financieel gezond en hebben wij  geen nieuwe omzet nodig om de corona-winter door te komen. Wat we wel graag doen, is jullie vrijblijvend te woord staan, samen mooie reizen plannen en jullie een reis laten boeken op het moment dat dit verantwoord is.

Geen haast

Jullie beslissing om een lustrumreis te boeken tijdens een pandemie hangt uiteindelijk af van alle risico’s, de veiligheid ter plekke, de mogelijkheid om überhaupt te reizen en of jullie de reis kunnen maken die jullie voor ogen hebben inclusief fiesta’s, mooie dinners en onvergetelijke activiteiten. Good to know; wij kunnen alsnog jullie reis tot enkele maanden van te voren helemaal voor jullie organiseren. Er is dus absoluut geen haast. Laat je niet gek maken, maak een weloverwogen beslissing en wij zullen er voor jullie zijn wanneer jullie ons nodig hebben!

‘Thanks voor deze overload aan informatie guys!’

Tja, leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker! Scroll nog 1x even naar beneden voor onze beslissingstool. Deze gaat jullie dat laatste beetje inzicht geven in hoe jullie het best de lustrumreis kunnen organiseren tijdens het coronatijdperk. 

Lustrumreis Beslissingstool

Beantwoorden jullie alle vragen met JAen willen jullie graag boeken, dan regelen wij met veel liefde en plezier jullie lustrumreis!  

 • Heeft het land van jullie keuze het coronavirus in de hand?
 • Zijn vaccins wijdverspreid en toegankelijk voor de hele wereld ten tijde van jullie reis?
 • Is er een positief reisadvies vanuit de NLD overheid voor dit land of om überhaupt op reis te gaan?
 • Mag iedereen van de club reizen van haar/zijn werkgever? Onder welke omstandigheden wel/niet?
 • Is er een positieve trend met minder corona gevallen naarmate de tijd verstrijkt in de afgelopen 3 maanden?
 • Heb je meer dan 3 maanden de tijd voordat je op lustrumreis gaat vanaf nu?
 • Weet je zeker dat de accommodaties, natuurparken & activiteiten op dit moment toegankelijk zijn?
 • Is het mogelijk om in het land tussen de verschillende provincies en departementen vrij te reizen? 
 • Zijn de meeste barretjes en restaurantjes in het land op dit moment open? Wordt er alcohol geschonken?
 • Kun je in die barretjes en restaurantjes (en andere plekken) met groepen van meer dan 10 personen terecht?
 • Kun je met flexibele voorwaarden je internationale tickets boeken?
 • Kun je met flexibele voorwaarden je land pakket afnemen? Waar zit je aan vast?
 • Als de reis verzet dient te worden, kan dan iedereen alsnog mee? Hoe zit dat met annuleren?
 • Dekt je reisverzekering reizen naar oranje-reisgebied?
 • Zijn we bereid de eerder genoemde risico’s te nemen?
Menu