Lustrumreis plannen in het corona tijdperk

¡Señores y señoritas!                                          Laatste update: 14-1-2021

Inmiddels leven we al een jaar in een wereldwijde pandemie en lijkt het er eindelijk op dat we, met de komst van vaccins, een nieuwe fase tegemoet gaan. Wat betekent dit voor het internationaal toerisme en jullie lustrumreis naar Latijns-Amerika? Als reisexperts zien wij het als onze verantwoordelijkheid om jullie goed en objectief te informeren. We gaan het niet mooier maken dan het is, maar we zullen jullie van feitelijke, relevante info, risico’s & overwegingen voorzien. Uiteraard kijken we ook vooruit, want er gaat potjandorie weer gereisd worden in de toekomst. Hell yeah!

Lustrumreis Ecuador Cotopaxi National Park Ruminahui hike

Inhoudsopgave

Vaccinaties, wat betekenen deze voor onze lustrumreis?

Hoppa, prik erin en gaan! Zou je denken toch? Het langverwachte vaccin is eindelijk daar. Gaat onze wereld dan ein-de-lijk terug naar normaal waarbij we zonder zorgen in het vliegtuig kunnen stappen naar het waanzinnige Mexico City of reggeaton hoofdstad Medellin? Dat heeft met een aantal zaken te maken: 

  • Wanneer wordt onze doelgroep, aka, de jonge, gezonde fitboys en girls, gevaccineerd? Het lijkt erop dat wij (terecht hoor) als laatste aan de beurt zullen zijn.
  • Is het reisadvies op jullie lustrumreis bestemming nog steeds oranje of inmiddels geel? 
  • Is er in Latijns-Amerika ook al gevaccineerd of heerst corona, met alle regels en restricties vandien nog in jullie droombestemming?

De vaccinatie tijdlijn is gepubliceerd, zou de Nederlandse overheid eindelijk WEL woord kunnen houden en iedereen op de opgegeven data voorzien van een prik? Mocht dit het geval zijn, dan zou heel lustrerend Nederland vanaf april in de rij kunnen voor een prik.

De vraag is, gaat dit lukken? Kunnen jullie dan ook direct weer onbezorgd op reis? Of zijn er nog andere factoren van invloed op het wel of niet op reis kunnen gaan?

Ervaringen van het team on the ground in Latijns-Amerika

Zoals het Lustrumfiesta betaamt is een gedeelte van het team weer in ons geliefde Latijns-Amerika. De boel verkennen, voorbereiden en nieuwe, nog vettere routes bedenken! Maar nog belangrijker, wij adviseren jullie betreft jullie lustrumreis vanuit onze ervaringen op locatie. Na dat vrijwel het gehele Lustrumfiesta team verplicht een poos in Nederland moest verblijven, zijn een aantal pioniers inmiddels weer richting Latijns-Amerika vertrokken en hebben zij zich daar weer gevestigd.

Lustrumfiesta onderscheidt zich in het zogeheten Lustrumreislandschap door als enige haar team altijd vanuit Latijns-Amerika te hebben werken. Juist nu is het erg belangrijk om weer eyes en ears on the ground te hebben, zodat wij berichten uit het nieuws en van BuZa kunnen vergelijken met real time experiences op locatie. Onze teamleden zullen hun bevindingen met jullie delen en de gevolgen voor het plannen en wel of niet maken van jullie lustrumreis in Latijns-Amerika uitleggen. 

Jelle
co-founder
in Guatemala & mexico
Meet the Team Jelle

In de afgelopen periode ben ik in Mexico & Guatemala geweest. Het is heerlijk om hier weer te zijn. Het zonnetje schijnt als vanouds. Ook hier zie je de invloed van Corona op de samenleving. In Mexico kwam ik bij aankomst in een lokale lockdown terecht, waardoor ik ben uitgeweken naar Guatemala. Hier is het wat relaxter. Wel overal (ook buiten) verplicht een mondkapje op, je temperatuur wordt overal opmeten, horeca sluit vroeg en het sociale leven staat op een laag pitje. Het land is helaas nog niet klaar voor een groep feestende lustrumreizigers, maar wellicht in het tweede helft van 2021 wel. Ik houd jullie op de hoogte!

Carien
lustrumreisexpert
in guatemala

Sinds november zit ik weer in Guatemala. Guatemala heeft maar liefst 7 maanden in lockdown gezeten, inclusief avondklok, weekenden verplicht binnen zitten en reisrestricties tussen departementen. Inmiddels is het leven weer wat op gang gekomen, maar zie je wel dat het probleem ook hier nog niet opgelost is. Guatemala heeft helaas bij lange na niet zoveel vaccins ingekocht als Nederland, en het gaat nog even duren voordat ze überhaupt kunnen beginnen met prikken. Maar zoals het de echte chapines betaamt zijn ze louter positief gestemd en hopen ze op een mooie toekomst! 

Pieter
lustrumreisexpert
in mexico

Inmiddels zit ik alweer een paar maanden in Mexico, waar ik verschillende plekken heb bezocht, onder andere om lokale lockdowns te ontwijken. De Mexicaanse centrale regering heeft gedurende de pandemie relatief weinig nationale maatregelen genomen. Het sociale leven is wel wat strikter geworden, met bijv. lokale lockdowns, geen alcohol verkoop in de avonduren en het vroeg sluiten van restaurants. Voornamelijk in het begin van de pandemie hebben Mexicanen zelf maatregelen genomen door niet naar buiten te gaan en mondkapjes te dragen. Goed nieuws is wel wat de eerste vaccinaties hier reeds zijn gezet!

To book or not to book?

Kan ik al een reis boeken bij Lustrumfiesta? En moet ik dit überhaupt al willen? Begrijp ons niet verkeerd, want wij doen niets liever dan reizen organiseren! Technisch gezien kan je alweer naar Latijns-Amerika, wij zitten hier tenslotte ook! Maar, de reisadviezen vanuit de Nederlandse overheid zijn uitsluitend oranje en er is een algeheel negatief reisadvies to en met maart voor niet noodzakelijke reizen. Vluchten worden regelmatig geannuleerd of gewijzigd. Bij vertrek, inmiddels ook bij terugkomst, dien je een negatieve PCR test te overleggen (Deze kosten 100 a 150 per test, plus gedoe wat er bij komt kijken). Daarnaast zijn er nog aardig wat (lokale) lockdowns, vroege sluitingstijden en andere maatregelen die een droomreis nog niet mogelijk maken. 

Kortom; de wereld is op dit moment helaas nog niet klaar voor georganiseerde groepsreizen.  

Lustrumreis-Colca-Canyon-Peru

We voelen ons inmiddels als een vogel zonder vleugels, een lid zonder bier of nachos zonder Guacamole. Dus ja, wij willen ook dat jullie op reis gaan! Maar het is niet in het belang van reizigers om nu reizen te (ver)kopen & contractuele verplichtingen aan te gaan. Why not? Er zijn te veel onvoorspelbare factoren. Waarom jezelf in onzekerheid begeven, niet wetende waar je aan toe zult zijn op het moment dat je op reis gaat? In spanning afwachten of de reis van je dromen wel daadwerkelijk door gaat, (weer) verzet of gecancelled wordt? Krijg je dan een voucher of een refund, en wanneer? Precies. Garanties zijn non existent in het corona tijdperk, dus afwachten en nog niets vastleggen is wijsheid. 

In de tussentijd; ga vrijblijvend met ons in gesprek om jullie droomreis te plannen! Dus wel de voorpret en alvast het planningswerk verzetten, maar zonder risico!

Maar is er dan geen haast bij?

Nee, er is geen haast bij. Wij kunnen zonder problemen een reis kort van tevoren organiseren. Just sit back & relax.  Jullie willen weg, nu er licht is aan het einde van de tunnel. Wij snappen het, maar nu in alle haast boeken is absoluut niet nodig en zelfs een beetje onverantwoord. Wij begrijpen dat jullie graag op reis willen en wij willen niets liever dan zo snel mogelijk jullie reis organiseren maar nogmaals, dit is niet in het belang van de reiziger. Maak je geen zorgen. Je mist niet een dream deal, geen enorme kortingen en ook zit niet alles straks in een keer vol. Landen in Latijns-Amerika zijn sowieso niet bekend met massatoerisme, er is plek zat voor iedereen! Verder zijn er ook geen significante prijsverschillen op vliegtickets of accommodaties. 

Wellicht vergelijken jullie verschillende reisorganisaties om jullie lustrumreis mee te organiseren? Volkomen begrijpelijk! Het is goed om te weten welke organisatie het beste bij jullie wensen aansluit. Belangrijk om te weten dat jullie je dus niet laten opjagen door zogenaamde prijsknallers of niet te missen deals. Goedkoop is duurkoop: dure verplichte Corona testen, een airline die failliet gaat, kleine lettertjes in de voorwaarden of andere zaken waardoor je niet onbezorgd op reis kan. Laat je dus niet gek maken, pushen en boek niet overhaast een reis. Jij moet namelijk niet een reisbureau financieren, omdat zij haast hebben om weer reizen te verkopen.

lustrumreizen panama

Welke factoren bepalen of er weer gereisd kan worden?

Okay, je snapt nu hopelijk waarom je beter nog even kan wachten op positieve signalen. Er zijn een aantal belangrijke factoren die invloed hebben op het ‘reisklimaat’. De belangrijkste zijn 4 noemen we hieronder.

REISADVIEZEN

Bij een oranje/rood reisadvies van BuZa, is het af te raden om op reis te gaan en zullen reisorganisaties je reis verzetten of annuleren. Op dit moment zijn alle landen oranje, maar ooit zullen ze voorzicht weer geel en groen gaan kleuren. Wanneer? Dat is lastig te zeggen, koffiedik kijken, maar wij houden het nauwlettend in de gaten. Check de website van BuZa voor de actuele adviezen.

VACCINATIES

Er wordt al aardig gevaccineerd in veel landen, maar het is nog mondjesmaat en een lang proces. Bovendien, waar wij misschien 10 vaccinaties per persoon hebben, is het in arme landen eerder 1 vaccinatie per 10 personen. Wat voor effect heeft dit op reizen in dat land? Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe makkelijker het wellicht weer wordt om te reizen.

SITUATIE OP LOCATIE

Het reisadvies van BuZa hangt vaak samen met hoe de situatie op locatie is. Is het niet veilig of ben je niet welkom, dan is het reisadvies oranje of rood. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat bars om 21:00 uur sluiten, dat er überhaupt geen alcohol geschonken wordt of andere lokale maatregelen die je reis minder leuk maken dan hij zou moeten zijn.

REISMOBILITEIT

Kan je makkelijk of überhaupt naar het vakantieland komen? Mag je overstappen in de USA? Ben je welkom zonder PCR test? Is er een risico dat grenzen dicht gaan vanwege een nieuwe mutatie? Zijn er regionale lockdowns of sluiten ze een provincie af? Pas als je weer makkelijk de wereld over kan, dan is reizen met een groep weer zorgeloos.

Voorwaarden op moment van boeken

JAAAAAH, het moment is daar. Je kan weer op reis! Op het moment dat er een grote reiszekerheid is, kan je bij ons weer je droomreis boeken. Als het zo ver is zullen we evalueren of aangepaste voorwaarden nodig zullen zijn. Mocht dit het geval zijn, dan kan je denken aan afwijkende voorwaarden op het gebied van:

  • Lagere aanbetaling
  • Flexibele annuleringsvoorwaarden
  • Flexibel groep(grootte) wijzigen
  • Kosteloos verzetten van de reis als deze niet plaats kan vinden

Vluchten & voorwaarden per airline

Moet ik mijn vlucht alvast boeken? Vluchten zijn langzaamaan weer op gang gekomen. Ze gaan wat minder en er wil nog wel eens een wijziging of annulering plaats vinden. Mochten en positievere berichten uit Latijns-Amerika komen en kan er gekeken worden naar het zoeken en boeken van vluchten pas dan op met websites als skyscanner of vliegtickets.nl. Deze zijn vrijwel onbereikbaar bij problemen en ze hebben vaak slechtere voorwaarden dan de airlines zelf. Je kan voor support ook niet bij de airline terecht. Veel airlines hebben flexibele boekingsvoorwaarden, maar cash terug krijgen zal voorlopig nog een lang en moeizaam proces zijn. Er is ook een mogelijkheid dat airlines omvallen in het geval een overheid er voor kiest deze niet te redden. Houd verder rekening met of een overstap mogelijk is (bijv. USA) of bepaalde regels die gelden, zoals een negatieve PCR test. Even wachten kan dus zeker geen kwaad en kan ellende voorkomen.

Lustrumreis Nicaragua Sunday Funday Poolparty

Kosteloos verzetten naar andere datum of locatie. Meerprijs tarief wordt wel doorberekend. Of een voucher, welke ook is om te zetten in cash.

Check deze link voor de actuele info.

Kosteloos verzetten naar andere datum of locatie. Meerprijs tarief wordt wel doorberekend.

Check deze link voor de actuele info.

je kan voucher aanvragen, als 15 dagen voor vertrek de volgende voorwaarde van toepassing zijn (zie link).

Check deze link voor de actuele info.

  • Kosteloos verzetten naar andere datum of locatie. Meerprijs tarief wordt wel doorberekend. 
  • Voucher van 115% (Before tax)
  • Request refund, is valid vanaf 1 juli 2021

Check deze link voor de actuele info.

Omboekingsfee wordt niet berekend, maar verschil in tarief wel.

Check deze link voor de actuele info.

Omboekingsfee wordt niet berekend, maar verschil in tarief wel.

Check deze link voor de actuele info.

Omboekingsfee wordt niet berekend, maar verschil in tarief wel. Als je nieuwe ticket goedkoper is, krijg je voor het resterende bedrag een voucher.

Reisverzekering & Corona

Sowieso is het altijd aan te raden om een persoonlijke reisverzekering te hebben, inclusief annuleringsverzekering. Een doorlopende verzekering is vaak betaalbaarder dan het per reis afsluiten, zeker als je vaker reist. Zorg ervoor dat je de juiste dekking (Europa vs. Wereld) hebt. Normaal, bij roekeloos gedrag, kan het zijn dat je (reis)verzekering niet uitkeert. Het negeren van oranje reisadvies kan als roekeloos gedrag worden gezien, maar dit heeft alleen toepassing op Corona gerelateerde schade. Je verzekering keert dan dus niet uit voor Corona gerelateerde schade, maar waarschijnlijk wel voor andere schade.

Het is belangrijk dat je dit checkt met je eigen reisverzekering, dus bel ze even op om zeker van je zaak te zijn.

Lustrumreis Belize

Calamiteitenfonds, SGR en aansprakelijkheid

Natuurlijk is Lustrumfiesta, net als alle andere grote reisorganisaties, aangesloten bij het SGR en Calamiteitenfonds. Daarnaast hebben we een reisbureau aansprakelijkheidsverzekering. Dit zijn belangrijke redenen om bij een reisbureau te boeken: naast dat wij veel lokale kennis van de landen hebben, we een vette reis voor jullie in elkaar knallen & uitvoeren, dragen wij ook bepaalde risico’s & verantwoordelijkheden voor jullie. Hierdoor kunnen jullie onbezorgd op reis!

Het Calamiteitenfonds biedt hulp in het geval molestsituaties of natuurrampen met als gevolg hetzij gevaar voor persoon en goed van de consument hetzij aangetaste infrastructuur. Helaas valt Corona niet onder dit fonds. Maar het is natuurlijk alsnog fijn in het geval van molest of natuurrampen (Maar please god, Corona is enough!).

Alle reisbureaus zijn verplicht aangesloten bij een garantiefonds voor financieel onvermogen. Mocht een reisbureau omvallen (bijv. vanwege de pandemie), zal de schuld van het reisbureau jegens jullie door het SGR afgehandeld worden. Het SGR wordt vanwege Corona gebackuped door het Voucherfonds, dus je geld krijg je uiteindelijk terug. Great news! Let wel op; je verzekert je geld, maar niet perse je reis, ervaring en het moment dat je dit geld terug krijgt. Het is namelijk niet een proces van een paar dagen of weken. Het kan wel tot een jaar duren voordat je het geld terug krijgt. Communicatie met SGR over de afhandeling is niet toegankelijk, je moet simpelweg afwachten. Lees hierover meer info bij de consumentenbond.

Conclusie

Okay Lustrumfiesta, goed verhaal, lekker kort. Maar wat is nou eigenlijk de conclusie? 

Deze luidt: wacht nog even met het boeken van je lustrumreis totdat er meer duidelijkheid is over het verloop vaccineren, reisadviezen, de toekomstige situatie op bestemming en algehele reismobiliteit. Laat je niet gek maken of pushen, neem je tijd en gij zult straks weer zorgeloos lustreren. AMEN! 

Ga vooral wel met ons in gesprek. Laat ons je in geuren (als je nog kan ruiken uiteraard) en kleuren vertellen over Latijns-Amerika, laat ons je adviseren de mogelijkheden en laat ons alvast een super mooie reis voor jullie samen stellen. Een reis waarvan je hart sneller gaat kloppen, een gruwelijke reis waarvan wij er al heel veel gebouwd hebben in betere tijden. 

Tot snel lieve lustrumgangers, wij kunnen niet wachten!

unieke lustrumreizen naar midden- en zuid-amerika
Menu