Help! hoe plan ik mijn lustrumreis
tijdens een pandemie!
Wanneer kunnen, of moeten we vliegtickets boeken? Wat is verstandig? Waar moeten we extra opletten of rekening mee houden? En misschien wel de belangrijkste vraag van allemaal; wat is het risico van zowel vliegtickets als land pakket boeken in tijden van Covid-19 en hoe weten we zeker dat ons geld goed terecht komt? Deze vragen zijn hoogstwaarschijnlijk de revue gepasseerd tijdens jullie LuCo video-calls of 1.5 meter meetings. Geen zorgen, wij weten precies waar jullie rekening mee moeten houden en leggen hieronder alles voor je uit.
Inhoudsopgave
Situatie op dit moment
Sinds begin 2020 is de wereld in de ban van Covid-19. Reisadviezen van de Nederlandse overheid zorgen ervoor dat landen op de wereldkaart telkens switchen van geel (er zijn veiligheidsrisico’s) naar oranje (alleen noodzakelijk reizen) tot een algeheel geldend advies waarbij reizen wordt afgeraden. Normaliter, dat wil zeggen – BC: Before Corona – is een groot deel van Latijns-Amerika geel gekleurd en kan er relatief veilig gereisd worden. Nadat we in Europa over de eerste piek heen waren, kleurde in het najaar Europa en de rest van de wereld wederom oranje. Tijdens de eerste golf, zagen we dat het virus later toesloeg in Latijns-Amerika. Waar sommige landen daar de ernst van het virus niet erkenden, gingen andere landen in zeer strenge lockdowns. Denk aan een avondklok, dagen dat je de deur niet uit mocht en dat maanden lang. De laatste maanden is alles weer open gegaan, maar de vraag is hoe de komende tijd er uit gaat zien. Het is onvoorspelbaar hoe het verloop gaat zijn en wanneer er weer enigszins normaal geleefd en gereisd kan worden.
De ontwikkelingen betreffende de vaccins is hoopvol, maar het zal echt nog wel een tijdje duren voordat er genoeg geproduceerd en gevaccineerd kan worden, zodat de wereld weer als vanouds bereisbaar is. De ellende van de mutatie van het virus, opnieuw gesloten grenzen en gestrande reizigers, is een vervelende ontwikkeling en geeft aan dat reizen voorlopig nog erg lastig en ook risicovol is.
‘Onze lustrumreis is nog ver weg maar we willen daarvoor zo langzamerhand wel knopen door gaan hakken. Gaan we het bijvoorbeeld zelf organiseren, of laten we het door een reisbureau organiseren?’
De organisatie van jullie lustrumreis
Als LuCo hebben jullie de waanzinnige taak op jullie genomen of gekregen om de lustrumreis te organiseren. Jullie beslissen waar de lustrumreis heen gaat, wat jullie gaan doen, maar vooral of jullie alles van A tot Z zelf gaan organiseren of dat jullie de lustrumreis samen organiseren met een reisbureau. Het is namelijk een hele operatie om een lustrumreis te organiseren. Je kan ervoor kiezen om het zelf te doen, maar je kan er ook voor kiezen om jezelf te laten ontzorgen en te leunen op de kennis en ervaring van een reisbureau. Denk aan individuele wensen en ideeën die binnen de groep spelen, wat er mogelijk is in welk land en wat de mooiste & beste spots zijn, touroperators die geen Engels spreken, reserveringen die gemaakt moeten worden en internationale betalingen die gedaan dienen te worden. En dan de vraag; wordt er geleverd zoals beloofd en verwacht? Niet onbelangrijk, in het geval van penarie kan je leunen op je Nederlandse organisatie, die opereert volgens Nederlandse en Europese wetgeving.
Samen met een reisorganisatie kunnen jullie de lustrumreis van je dromen gaan vormgeven. Jullie hebben alle ruimte om jullie wensen door te geven en zodra jullie helemaal tevreden zijn gaat het reisbureau jullie lustrumreis volledig organiseren. Hierdoor kunnen jullie lekker onbezorgd genieten, dus geen werk, geen gezeik voor & tijdens de reis en in het geval van nood staan wij voor je klaar. Grote reisorganisaties zijn aangesloten bij het SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) en het Calamiteitenfonds. Het SGR staat garant voor financieel onvermogen van het reisbureau. Het Calamiteitenfonds verzekert jullie reis als deze wegens een calamiteit (burgeroorlog, of aardbeving bijvoorbeeld) niet, of gedeeltelijk niet kan plaatsvinden, maar dit geldt helaas niet voor een pandemie. Je reis laten vastleggen bij een reisbureau scheelt jullie dus niet alleen veel tijd, ook jullie reis en dus jullie geld is veilig volgens Europese wetgeving. Als je een reis zelf zou regelen, veel aanbetaald zou hebben, zou het nu erg lastig zijn om dat geld terug te krijgen van meer dan 10 verschillende lokale partijen.
Vliegtickets
internationale vliegtickets
Wanneer de kust weer veilig is, kunnen jullie naar jullie droombestemming! Hoppa dat vliegtuig in en gaan! De kunst is natuurlijk om een goede prijs voor de vliegtickets te bemachtigen zodat jullie lekker wat centen overhouden voor aguardiente, cuba libres en Corona’s (ja die biertjes ja). In de regel geldt; hoe eerder je tickets koopt, hoe goedkoper ze zijn. Tickets komen zo’n 10 tot 11 maanden voor vertrek online. Idealiter zou je dan al je tickets kopen om verzekerd te zijn van een goede prijs.
Op dit moment wordt er weinig gevlogen, is er veel onzekerheid betreft intercontinentaal vliegverkeer en hebben airlines het moeilijk het hoofd boven water te houden (hallo miljarden steun voor KLM). Om toch inkomsten te genereren bieden sommige airlines op dit moment goedkope tickets met flexibele boekingsvoorwaarden aan. Dat wil zeggen dat de annulerings- en wijzigingsvoorwaarden flexibel zijn. Het kan je dus een aantal euro’s schelen als je nu een ticket zou boeken, maar kijk dus wel goed naar de voorwaarden. Boek sowieso alleen direct bij de airline en niet via een broker zoals Skyscanner. Dan krijg je geen service en kan je vrijwel niet terecht bij de airline voor support mocht je dat nodig hebben.
Het blijft vooralsnog onzeker of alle airlines blijven bestaan. Wordt je vlucht geannuleerd dan dien je soms wel 6 tot 12 maanden te wachten op je refund. Sommige airlines buiten de EU, waarop EU wetgeving soms niet van toepassing is of te weinig druk kan uitoefenen, geven je een voucher voor een geannuleerde vlucht waarbij je vast zit aan dat geldbedrag op jouw naam bij die specifieke airline. Ticket prijzen fluctueren nou eenmaal, maar een ticket kopen wat je vervolgens niet kan gebruiken en niet snel uitbetaald krijgt, heb je precies niks aan. De afweging kan zijn; op safe-spelen door te wachten en wellicht wat meer te betalen voor je ticket, of nu een evt. wat goedkoper ticket kopen met de onzekerheid of de vlucht daadwerkelijk gaat en je dus wellicht niet (snel) je geld terug krijgt.
Het is essentieel om per airline te kijken wat de boekingsvoorwaarden zijn. Verder is het belangrijk om te kijken naar de route die jullie op jullie lustrumreis bestemming zal brengen. Is dit een directe vlucht? Of is dit een traject met meerdere overstappen uitgevoerd door verschillende airlines? Mocht dit laatste voor jullie het geval zijn, dan zijn jullie onderhevig aan de voorwaarden van meerdere airlines & landen met bijbehorende corona policies. Wij European mogen bijvoorbeeld nog steeds niet de USA in, wat zou kunnen betekenen dat je de vlucht niet kan nemen. Mocht een gedeelte van het vluchttraject gecanceld worden, krijgen jullie niet het volledige ticket bedrag terug of krijgen jullie slechts een gedeeltelijke voucher. Denk dus goed na en doe je huiswerk voordat je een vliegticket boekt.
Binnenlandse vluchten
De landen in Latijns-Amerika zijn vaak een tikkie groter dan ons eigen kikkerlandje. De kans bestaat dat jullie een binnenlandse vlucht nemen tijdens de lustrumreis. Ook bij binnenlandse vluchten is er tijdens deze pandemie veel onzekerheid. Veel kleine, nationale airlines krijgen het zwaar te verduren, schrappen routes en trajecten en is het onzeker of de airline overeind blijft staan. Daarnaast zijn ze zeer vaak zeer slecht te bereiken. Bovendien geven de airlines geen gehoor aan Europese wetgeving (lokale overheden beschermen hun bedrijven in plaats van de consument) en geven ze geen geld terug, maar een voucher op naam met een bepaalde houdbaarheidsdatum. Niet handig als je reis naar dit land uiteindelijk niet door kan gaan.
Belangrijke punten om rekening mee te houden
- Wisselende reisadviezen: De knipperende reisadvies kaart in Europa & de wereld. De ene dag is een land nog geel, je stapt het vliegtuig in en bij aankomst is het oranje. Het advies is om je reis af te breken. Dus maak je rechtsomkeerts? De meeste reisverzekeringen geven geen dekking in dit geval en je moet bij thuiskomst 10 dagen of 2 weken in quarantaine, is je werkgever hier blij mee? Deze onzekerheid geeft natuurlijk super veel stress in het organiseren van de reis. We hebben contact gehad met het ministerie van Buitenlandse Zaken en de strekking van hun standpunt was als volgt: Op dit moment is het niet verstandig om reizen te plannen naar landen die op oranje staan. Het oranje advies betekent dat men alleen dient te gaan voor noodzakelijke reizen. Daar vallen vakanties niet onder. Het reisadvies is niet bindend, dus men mag het uiteindelijk zelf bepalen.
- Reisverzekering: De meeste reisverzekeringen dekken niet in oranje reisgebieden. Als je dus in de problemen komt, zou het kunnen zijn dat je niet gedekt wordt door je verzekering. Neem contact op met je verzekering en overleg met hen of je wel of niet verzekerd bent. Je sluit zo’n verzekering natuurlijk niet voor niets af.
- Werkgever: Overleg goed met de club en de situatie op ieders werk. Mag men op reis naar een oranje reisgebied? Mag men überhaupt op vakantie naar het buitenland? Werkgevers laten mensen o.a. thuis werken zodat de kans op corona besmetting afneemt. Zij willen de risico’s verkleinen zodat belangrijke cliënten ten allen tijde bedient kunnen worden en ze willen ten koste van alles Corona buiten de kantoormuren houden. Veel werkgevers hanteren strenge policies m.b.t. tot reizen en Corona. Het zou kunnen dat een aantal clubgenoten daardoor niet mee kunnen op de reis, maar wellicht ook niet zomaar kunnen annuleren omdat de reis wel volledig geboekt is.
- Planningszekerheid: Kan het wel doorgaan? Of toch niet? Verzetten? Nog een keer verzetten? Een datum prikken met een club of dispuut is niet makkelijk. Het risico dat de reis een paar keer verzet dient te worden, kan ertoe leiden dat bepaalde personen niet meer mee kunnen. Denk aan een zwangerschap, nieuwe baan of andere redenen. In dit geval zou het kunnen dat deze personen om persoonlijke redenen dienen te annuleren, waar de normale annuleringsvoorwaarden wellicht voor gelden. Dit kan leiden tot annuleringskosten voor deze personen.
- (Mogelijk) besmet: Je komt net voor je reis in aanraking met iemand met Corona. Je weet niet of je het hebt en bent in afwachting van de test of worst case scenario, je hebt zelf Corona. In beide gevallen kan je helaas niet op reis: je dient in quarantaine te gaan om het verspreiden van Corona tegen te gaan.
- Quarantine/test: Quarantaine of corona test bij aankomst. Nederland heeft relatief veel corona besmettingen, waardoor andere landen Nederlanders beginnen te weren of verplicht in quarantaine zetten bij aankomst. In Latijns-Amerika geldt ook voor flink wat landen een verplichte quarantaine bij aankomst of het laten zien van een negatieve corona test. Als je een corona test net voor vertrek wilt laten doen, kost dit ongeveer zo’n 100 a 150 euro per persoon. Als iemand het dan dus blijkt te hebben, al is het maar een hele milde versie, ontstaat er een probleem. Blijft hij/zij alleen achter? Is de rest van de club met hem/haar in contact geweest en kan de ziekte bij de rest zich tijdens de reis ontwikkelen? Daarnaast moet je sinds kort ook een negatieve corona test overhandigen als je Nederland vanuit het buitenland weer in wilt.
- Lokale maatregelen: De wereld gaat weer een beetje door, maar niet op de oude manier. Mondkapjes, afstand houden, uitgaansgelegenheden gesloten, nationale parken die dicht zijn. Een aantal lokale voorbeelden: lekker uitgaan tijdens ADE in Amsterdam? Carnaval vieren in Brabant in Februari? In maart lekker après-skiën in Oostenrijk? Komend weekend op stap in Amsterdam na 10:00? Naar de kroeg in Parijs? Deze plekken zijn wellicht te bezoeken, maar the fun stuff is allemaal geannuleerd. Voorlopig gaan we nog niet terug naar ons oude leven, het leven waar we meer vrijheid hadden en waar meer kon. Uitgaan, salsa dansen, met locals in de bus zitten, et cetera. Om deze redenen kan je op dit moment nog niet de reis zo ervaren zoals wij hem ooit bedacht met/voor jullie hebben. Langzaamaan worden er stapjes vooruit gezet, maar soms ook weer 2 of 3 terug. De tijd zal het ons leren.
- Repatriëring: Ondanks alle onzekerheid en twijfel besluiten jullie toch op reis te gaan. Stel: Op het moment dat je 3 dagen op reis bent, is er een 3e of 4e Corona golf. Lokale regeringen stellen resoluut strenge lockdowns in. Je mag maar een paar uur per dag naar buiten, je mag niet van A naar B reizen, je bent gestrand. Vluchten worden gecancelled, de prijzen van de resterende vliegtickets schieten omhoog. Airlines zijn onbereikbaar, vluchten gaan misschien niet door, wat nu? Door de onzekerheid wil je zo snel mogelijk naar huis. Als last resort boek je maar een nieuw, enkel, ticket naar huis voor bijv. 1500 euro. Vervolgens hopen dat die vlucht ook echt gaat en niet gecancelled wordt. In maart/april/mei heeft de Nederlandse overheid nog repatriëring vluchten gestuurd om Nederlanders over de gehele wereld terug te halen, de meeste mensen zijn dus uiteindelijk thuis gekomen. Maar je kent wellicht ook de verhalen van mensen die nog maanden vast zaten in Marokko, in Peru of China of recent in Engeland net voor Kerstmis.
- Formele overeenkomst: Zolang je met ons of een andere partij een overeenkomst aangaat, zit je daar voorlopig aan vast, afhankelijk van de normale & speciale corona voorwaarden. Je kan waarschijnlijk 1 week voor aanvang de reis annuleren of verzetten als het oranje reisgebied is, maar dat betekent wel dat je in de tussentijd in principe niks anders kan boeken. Je dient er dan tot het laatste moment rekening mee te houden dat de reis eventueel wel of niet door kan gaan. Daarna dien je samen een nieuwe datum te vinden, maar wanneer is dit mogelijk? Kan iedereen tegen die tijd? Als je na een tijd toch van de reisovereenkomst af wilt, omdat er simpelweg weinig perspectief is, houd er dan rekening mee dat er mogelijk annuleringskosten in rekening gebracht kunnen worden. Heb je zin om in onzekerheid te zitten en ‘vast’ te zitten aan een partij/reis die misschien niet door kan gaan? Wellicht niet, wacht in dat geval af totdat het georganiseerde reisverkeer weer op gang is gekomen en je zeker weet dat reizen weer verantwoord en mogelijk is.
Natuurlijk staat jullie lustrumreis specialist altijd voor jullie klaar voor persoonlijk advies. Bel of mail gerust eventjes om jullie specifieke situatie te bespreken.
Samenvatting
Internationaal toerisme ligt al en tijdje volledig stil waardoor de reisindustrie inmiddels al een tijdje zonder inkomsten zit. Vanzelfsprekend snakken touroperators, accommodaties en ook reisbureaus naar inkomsten, na bijna een jaartje ‘droog staan’. Gelukkig zijn wij financieel gezond en hebben wij geen nieuwe omzet nodig om de corona-winter door te komen. Wat we wel graag doen, is jullie vrijblijvend te woord staan, samen mooie reizen plannen en jullie een reis laten boeken op het moment dat dit verantwoord is.
Jullie beslissing om een lustrumreis te boeken tijdens een pandemie hangt uiteindelijk af van alle risico’s, de veiligheid ter plekke, de mogelijkheid om überhaupt te reizen en of jullie de reis kunnen maken die jullie voor ogen hebben inclusief fiesta’s, mooie dinners en onvergetelijke activiteiten. Good to know; wij kunnen alsnog jullie reis tot enkele maanden van te voren helemaal voor jullie organiseren, dus mochten jullie de wereldwijde situatie nog willen afwachten, dan is dat zeer goed mogelijk. Dus absoluut geen haast. Laat je niet gek maken, maak een weloverwogen beslissing en wij zullen er voor jullie zijn wanneer jullie ons nodig hebben!
'Thanks voor al deze info, maar wanneer moeten we de knoop doorhakken?'
Lustrumreis Beslissingstool
Doe de beslissingstool! Beantwoorden jullie alle vragen met ‘JA’ en willen jullie graag boeken, dan regelen wij met veel liefde en plezier jullie lustrumreis!
- Heeft het land van jullie keuze het coronavirus in de hand?
- Zijn vaccins wijdverspreid en toegankelijk voor de hele wereld ten tijde van jullie reis?
- Is er een positief reisadvies vanuit de NLD overheid voor dit land of om überhaupt op reis te gaan?
- Mag iedereen van de club reizen van haar/zijn werkgever? Onder welke omstandigheden wel/niet?
- Is er een positieve trend met minder corona gevallen naarmate de tijd verstrijkt in de afgelopen 3 maanden?
- Heb je meer dan 3 maanden de tijd voordat je op lustrumreis gaat vanaf nu?
- Weet je zeker dat de accommodaties, natuurparken & activiteiten op dit moment toegankelijk zijn?
- Is het mogelijk om in het land tussen de verschillende provincies en departementen vrij te reizen?
- Zijn de meeste barretjes en restaurantjes in het land op dit moment open? Wordt er alcohol geschonken?
- Kun je in die barretjes en restaurantjes (en andere plekken) met groepen van meer dan 10 personen terecht?
- Kun je met flexibele voorwaarden je internationale tickets boeken?
- Kun je met flexibele voorwaarden je land pakket afnemen? Waar zit je aan vast?
- Als de reis verzet dient te worden, kan dan iedereen alsnog mee? Hoe zit dat met annuleren?
- Dekt je reisverzekering reizen naar oranje-reisgebied?
- Zijn we bereid de eerder genoemde risico’s te nemen?