Help! Ik moet mijn lustrumreis plannen tijdens een pandemie!

Wanneer kunnen, of moeten we vliegtickets boeken? Wat is verstandig? Waar moeten we extra opletten of rekening mee houden? En misschien wel de belangrijkste vraag van allemaal; wat is het risico van zowel vliegtickets als land pakket boeken in tijden van Covid-19 en hoe weten we zeker dat ons geld goed terecht komt? Deze vragen zijn hoogstwaarschijnlijk de revue gepasseerd tijdens jullie LuCo video-calls of 1.5 meter meetings. Geen zorgen, wij weten precies waar jullie rekening mee moeten houden en leggen hieronder alles voor je uit.

Inhoudsopgave

Situatie op dit moment

Sinds begin dit jaar is de wereld in de ban van Covid-19. Reisadviezen van de Nederlandse overheid zorgen ervoor dat landen op de wereldkaart telkens switchen van geel (er zijn veiligheidsrisico’s) naar oranje (alleen noodzakelijk reizen). Normaliter, dat wil zeggen – BC: Before Corona – is een groot deel van Latijns-Amerika geel gekleurd en kan er relatief veilig gereisd worden. Ondanks dat we hier in Europa over de eerste piek heen lijken te zijn, hebben veel Europese landen alsnog een knipperend reisadvies tussen geel en oranje. In Europa, en zelfs in Nederland, blijkt het virus moeilijk onder controle te houden. Op dit moment houdt Covid-19 goed huis in Latijns-Amerika en hebben veel landen de eerste piek nog niet bereikt. Sommige landen hebben de landsgrenzen volledig gesloten en handhaven strenge lockdowns. Daarentegen nemen andere landen weinig tot geen maatregelen. Geen enkel Latijns-Amerikaans land is op dit moment in balans met Covid-19 of heeft een functionerend ‘nieuw normaal’. Het is onvoorspelbaar hoe het verloop gaat zijn en wanneer er weer enigszins normaal geleefd en gereisd kan worden.

‘Onze lustrumreis is nog ver weg maar we willen daarvoor zo langzamerhand wel knopen door gaan hakken. Gaan we het bijvoorbeeld zelf organiseren, of laten we het door een reisbureau organiseren?’

De organisatie van jullie lustrumreis

Als LuCo hebben jullie de waanzinnige taak op jullie genomen of gekregen om de lustrumreis te organiseren. Jullie beslissen waar de lustrumreis heen gaat, wat jullie gaan doen, maar vooral of jullie alles van A tot Z zelf gaan organiseren of dat jullie de lustrumreis laten organiseren door een reisbureau. Het is een hele operatie om een lustrumreis helemaal zelf te organiseren. Denk aan individuele wensen en ideeën die binnen de groep spelen, touroperators die geen Engels spreken, reserveringen die gemaakt moeten worden etc. Samen met een reisorganisatie kunnen jullie de lustrumreis van je dromen gaan vormgeven. Jullie hebben alle ruimte om jullie wensen door te geven en zodra jullie helemaal tevreden zijn gaat het reisbureau jullie lustrumreis volledig organiseren. Hierdoor kunnen jullie lekker onbezorgd genieten! Daarnaast zijn grote reisorganisaties aangesloten bij het SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) en het Calamiteitenfonds. Het SGR staat garant voor financieel onvermogen van het reisbureau. Het Calamiteitenfonds verzekert jullie reis als deze wegens een calamiteit (burgeroorlog, of aardbeving bijvoorbeeld) niet, of gedeeltelijk niet kan plaatsvinden, maar dit geldt niet voor een pandemie. Je reis laten vastleggen bij een reisbureau scheelt jullie dus niet alleen veel tijd, ook jullie reis en dus jullie geld is veilig.

Cuanto cuesta? Tienes dinero?

Peso’s, Soles, Cordoba’s, Quetzales en Colones. Que? Juist ja, dit zijn een aantal verschillende munteenheden in Latijns-Amerika. Jullie zuur gespaarde euro’s worden in Latijns-Amerika uitgegeven in de lokale munteenheid of in the good old dollars. Bij het boeken van accommodaties, activiteiten en transport zijn jullie dus afhankelijk van de wisselkoers op dat moment. Als jullie de lustrumreis bij een reisbureau laten vastleggen, wordt er een wisselkoers vastgelegd. Hierdoor komen jullie niet voor grote schommelingen of verrassingen te staan. Jullie betalen in euro’s maar het reisbureau betaalt in een andere currency afhankelijk van waar jullie naar toe gaan.

Dat wisselkoersen onderhevig zijn aan schommelingen is een no brainer, maar wanneer die schommelingen plaatsvinden is moeilijk te voorspellen. Het hoeft dus niet zo te zijn dat na of tijdens een crisis bepaalde zaken zoals accommodaties ineens een stuk goedkoper zijn. Om een voorbeeld te geven: wij hebben na de crisis in Nicaragua in 2018 ervaren dat er dagdeals voor backpackers werden aangeboden, maar dat de prijzen voor accommodaties, transport en activiteiten gelijk bleven voor de reizen gepland op langere termijn.

Toch blijft geld overmaken naar het buitenland twijfelachtig in tijden van crisis of zoals nu, in tijden van een pandemie waarin het onzeker is wanneer er weer gereisd kan worden. Waar internationaal toerisme in Europa weer een beetje lijkt op te krabbelen, ligt internationaal toerisme in de rest van wereld volledig stil waardoor accommodatie eigenaren inmiddels al een aantal maanden zonder inkomsten zitten. Zij staan te springen om nieuwe reserveringen, maar blijven de accommodaties die jullie betalen voor een boeking wel overeind staan? Overleven lokale touroperators de crisis of is jullie geld straks verdwenen omdat ze failliet gaan? Het heeft dus geen zin om vanuit reisbureaus met prijzen te stunten, omdat reisbureaus momenteel ook geen betaling naar het buitenland doen. Daarnaast worden reizen nog niet definitief vastgelegd, zolang er niet intercontinentaal gevlogen kan worden en het toerisme stil ligt.

Vliegtickets

internationale vliegtickets

Op naar jullie droombestemming! Hoppa dat vliegtuig in en gaan! De kunst is natuurlijk om een goede prijs voor de vliegtickets te bemachtigen zodat jullie lekker wat centen overhouden voor aguardiente, cuba libres en Corona’s (ja die biertjes ja). In de regel geldt; hoe eerder je tickets koopt, hoe goedkoper ze zijn. Tickets komen zo’n 10 tot 11 maanden voor vertrek online. Idealiter zou je dan al je tickets kopen om verzekerd te zijn van een goede prijs. Op dit moment wordt er weinig gevlogen, ligt het intercontinentale commerciële vliegverkeer vrijwel stil, is er veel onzekerheid betreft internationaal vliegverkeer en hebben airlines het moeilijk het hoofd boven water te houden (hallo miljarden steun voor KLM). Om toch inkomsten te genereren bieden airlines op dit moment goedkope tickets met flexibele boekingsvoorwaarden aan. Dat wil zeggen dat de annulerings- en wijzigingsvoorwaarden flexibel zijn. Het kan je dus een aantal euro’s schelen als je nu een ticket zou boeken. 

Aan de andere kant blijft het onzeker of een airline blijft bestaan en of je dus een garantie voor je geld hebt. Wordt je vlucht geannuleerd dan dien je 6 tot 12 maanden te wachten op je refund. Sommige airlines buiten de EU bieden een voucher voor een geannuleerde vlucht waarbij je vast zit aan dat geldbedrag op de voucher bij die specifieke airline.

Nu bestaat natuurlijk altijd de kans dat vluchten weer duurder worden hoe langer je wacht. In de normale situatie is dit vaak het geval, maar dit zou ook het geval kunnen zijn in de huidige vliegwereld. Weet je zeker dat je in de aangegeven periode wel een keer gebruik zal maken van de betreffende airline en het bedrag op de voucher, dan kan het fijn zijn om zo’n goedkoop ticket tegen goede voorwaarden vast te leggen. De afweging kan zijn; op safe-spelen door te wachten en wellicht €100,- meer betalen voor je ticket, of nu een goedkoop ticket kopen met de onzekerheid of de vlucht daadwerkelijk gaat en je dus garant krijgt voor je geld.

Het is essentieel om per airline te kijken wat de boekingsvoorwaarden zijn. Verder is het belangrijk om te kijken naar de route die jullie op jullie lustrumreis bestemming zal brengen. Is dit een directe vlucht? Of is dit een traject met meerdere overstappen uitgevoerd door verschillende airlines? Mocht dit laatste voor jullie het geval zijn, dan zijn jullie onderhevig aan de voorwaarden van meerdere airlines. Mocht een gedeelte van het vluchttraject gecanceld worden, krijgen jullie niet het volledige ticket bedrag terug of krijgen jullie slechts een gedeeltelijke voucher. 

Binnenlandse vluchten

De landen in Latijns-Amerika zijn vaak een tikkie groter dan ons eigen kikkerlandje. De kans bestaat dat jullie een binnenlandse vlucht nemen tijdens de lustrumreis. Net als bij de internationale tickets geldt: hoe eerder je boekt, hoe beter de prijs voor de binnenlandse vlucht. Het zou om die reden fijn zijn om alvast de internationale vlucht vast te leggen, zodat jullie kunnen bepalen op welke data jullie een binnenlandse vlucht kunnen nemen en deze dus alvast kunnen boeken – dan wel zelf, dan wel via een reisbureau. Ook bij binnenlandse vluchten is er tijdens deze pandemie veel onzekerheid. Veel kleine, nationale airlines krijgen het zwaar te verduren, schrappen routes en trajecten en is het onzeker of de airline overeind blijft staan.

Mochten jullie de internationale vluchten en eventuele binnenlandse vluchten wel hebben geboekt, dan is het exacte reisschema bekend en kan de route door middel van het reserveren van accommodaties, vastgelegd worden zodat jullie verzekerd zijn van de accommodaties waarin jullie graag willen verblijven. 

Accommodaties

Die ene villa met jacuzzi of toch dat waanzinnige hostel met infinity pool? Er zijn in Latijns-Amerika een aantal parels van accommodaties waarin jullie kunnen verblijven die jullie lustrumreis écht naar een hoger level tillen. We kunnen ons goed voorstellen dat jullie verzekerd willen zijn van de meest vette en mooiste accommodaties. Natuurlijk geldt met boeken, wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Echter worden er momenteel geen accommodaties geboekt, omdat het internationale toerisme nagenoeg stil ligt. De druk om snel te boeken betreft beschikbaarheid, gaat tijdens deze pandemie niet op verwachten wij. Daarnaast is het niet zeker dat al die mooie accommodaties deze pandemie overleven.

Samenvatting

Jullie beslissing om de lustrumreis te boeken tijdens een pandemie hangt uiteindelijk af van veiligheid ter plekke, de prijs voor jullie lustrumreis en of jullie de reis kunnen maken die jullie voor ogen hebben inclusief fiesta’s, mooie dinners en onvergetelijke activiteiten. Good to know; wij kunnen jullie reis tot 3 maanden van te voren helemaal voor jullie organiseren, dus mochten jullie de wereldwijde situatie nog willen afwachten, dan is dat zeer goed mogelijk.

Het maken van de beslissing

'Thanks voor al deze info, maar wanneer moeten we de knoop doorhakken?'

Doe de beslissingstool! Beantwoorden jullie alle vragen met JAen willen jullie graag boeken, dan regelen wij met veel liefde en plezier jullie lustrumreis!  

  • Heeft het land van jullie keuze het coronavirus in de hand?
  • Is er een positieve trend met minder corona gevallen naarmate de tijd verstrijkt in de afgelopen 3 maanden?
  • Heb je meer dan 3 maanden de tijd voordat je op lustrumreis gaat vanaf nu?
  • Weet je zeker dat de accommodaties die in je reisvoorstel staan op dit moment open zijn?
  • Is het mogelijk om in het land tussen de verschillende provincies en departementen vrij te reizen? 
  • Zijn de meeste barretjes en restaurantjes in het land op dit moment open?
  • Kun je in die barretjes en restaurantjes met groepen van meer dan 10 personen terecht?
  • Kun je met flexibele voorwaarden je internationale tickets boeken?
  • Kun je met flexibele voorwaarden je land pakket afnemen?
  • Dekt je reisverzekering reizen naar oranje-reisgebied?
Natuurlijk staat jullie lustrumreis specialist altijd voor jullie klaar voor persoonlijk advies. Bel of mail gerust eventjes om jullie specifieke situatie te bespreken.
Menu