Creamos

Wie zijn ze & wat doen ze?

De ‘Founding Story’
“Like all great stories, ours begins with a group of 30 women who decided to challenge the status quo. They grew up in a community with limited resources and even fewer opportunities for dignified work. Out of necessity, they sifted through trash in the Guatemala City garbage dump for recyclable materials to resell. In 2008, these women decided this wasn’t the reality their children would inherit. After learning how to make jewelry out of recycled paper from a local university program, these women decided to pursue the craft and sell their products to generate an income. They called their initiative ‘Creamos’ meaning ‘we create’.

Since then, their initiative has grown into more than they could ever imagine. Today, Creamos accompanies women on their path out of dangerous work towards a safer and healthier future. Through programs that target pervasive gender inequities and economic insecurity, Creamos’ combats low education levels, high rates of gender-based violence, and structural exclusion from the formal employment sector which are all prevalent within the target community.”

Check de website: www.creamosguatemala.org

Creamos is dus een non-profitorganisatie met meerdere diensten. Sinds het oprichten in 2008 hebben ze al meer dan 600 vrouwen en hun gezinnen in de gemeenschap rond de plaatselijke vuilstortplaats van Guatemala-Stad ondersteunt om economische stabiliteit te bereiken en een gezondere toekomst te creëren. De focus van de stichting ligt op het creëren van gender gelijkheid en economische zekerheid. Creamos richt zich voornamelijk op vouwen en helpt hen bij de sociaal-emotionele uitdagingen als resultaat van gender gerelateerd geweld en het bieden van veilige en stabiele economische kansen.

de feitjes

 • Oprichters: De 30 inspirerende vrouwen uit het oprichtingsverhaal hier boven.
 • Oprichtingsjaar: 2008
 • Aantal teamleden: 29
 • Aantal mensen geholpen: In de afgelopen 14 jaar hebben ze 800 deelnemers gehad, meer dan 75 banen gecreëerd, 237 vrouwen kunnen helpen met hun studie af te ronden, en worden er zo’n 3200 kinderen opgevoed in een betere thuissituatie.
 • Jaarlijkse budget: Voor 2023 is dat $598.750.-

Wat is onze connectie met deze NGO?

Guatemala en dan met name Antigua is een van dé hubs onder Lustrumfiesta medewerkers. We love Guatemala! En doordat Antigua niet zo groot is hebben we ooit Hannah ontmoet. Zij vertelde ons over het mooie werk wat ze doet voor Creamos en heeft ons een keertje meegenomen om de stichting en de omgeving met eigen ogen te zien. Het was een bijzondere ervaring. De ongelijkheid in kansen en rijkdom tussen het luxere Antigua en de slechte wijken rondom de vuilnisbelt in Guatemala-Stad was enorm. We willen dan ook graag bijdragen aan de verandering. Zo is onze samenwerking gestart en hebben we met Hannah regelmatig contact over de stand van zaken en de problemen waar ze tegen aan lopen. We kennen Creamos dus persoonlijk en kijken samen naar waar we ze het best mee kunnen helpen.

Wat gebeurt er met onze donaties?

Voor het jaar 2022 hebben we €2000,- gedoneerd. Met onze donatie aan Creamos steunen we honderden vrouwen, en daarbij hun families, wie aangesloten zijn bij de stichting.  De vrouwen krijgen hulp vanuit programma’s als emotioneel support, versnelde educatie en loopbaan ontwikkeling. Zo krijgen ze de steun, kennis en handvaten die ze nodig hebben om te gaan floreren in het leven.

HOE KAN JIJ HELPEN?

Als reiziger kan jij ook zeker wat bijdragen aan de stichting. Zo kan je bijvoorbeeld de stichting bezoeken en een rondleiding krijgen. Door zelf te ervaren hoe het er daar aan toe gaat kan je het onrecht wat zich in de lokale gemeenschap plaatsvindt beter begrijpen en word je eigen bewustzijn vergroot. Door vervolgens jouw ervaringen te delen wordt het bereik van Creamos groter. Vergeet tijdens je bezoek ook vooral niet een souvenirtje te kopen bij Mi Eelo. Dit is de social enterprise van de stichting waar de vrouwen hun handgemaakte producten verkopen en de opbrengsten als eigen inkomsten kunnen gebruiken. 

Hoe je nog meer kan helpen:

 • Creamos biedt ook vrijwilligersprojecten op maat. Dit is een mooie manier om fysiek bij te kunnen dragen aan de stichting, maar wel mits jouw vaardigheden een goede match zijn met wat de stichting nodig heeft.
 • Ze zijn altijd op zoek naar foto’s van hoge kwaliteit van de Creamos-deelnemers. Ze verwelkomen dan ook graag elke reiziger die een fotograaf is en bereid is om naar het project te komen en foto’s te maken voor het eigen portfolio, maar vooral ook om te delen met de stichting.
 • Kleine zelfstandige inzamelingsacties; reizigers die zich verbonden voelen met de missie van Creamos kunnen hun steunen door geld in te zamelen binnen de persoonlijke netwerken. Daarbij het promoten van de missie van Creamos bij een nieuw publiek.
 • Persoonlijke donaties zijn ook mogelijk. Financiële donaties spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van programma’s binnen de programma’s Workforce Development en Accelerated Education door kwalitatief hoogstaand onderwijs en opleidingsmogelijkheden te bieden.
 • Daarnaast zijn bijdragen in natura, zoals schoolbenodigdheden, studieboeken, benodigdheden voor kinderopvang, knutselspullen en gadgets zoals iPads of computers (zowel tweedehands als nieuw) ook van onschatbare waarde voor Creamos-studenten, ons gratis kinderopvangprogramma en deelnemers aan trainingsprogramma’s.

CONTACT INFORMATIE

Menu

special deal | bespaar een hoop

bevestig vroeg & ontvang meerdere gratis activiteiten !

Na een beheurlijk saaie & matige 1.5 jaar van Corona, is Lustrumfiesta weer helemaal up & running, back in business en hongerig om fantastische lustrumreizen te organiseren! Om de herwonnen vrijheid te vieren, hebben wij speciaal voor o.a. de leden van XX een fantastische deal samengesteld. Deze heerlijke korting geeft jullie nog meer budget om te spenderen aan cervezas, cocktails of andere lekkernijen. Nou, lekker hoor, maar wat houdt deze deal precies in? Jullie kunnen van ons tijdens jullie reis de volgende graties zaken krijgen:

 • Tour XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
 • Diner XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
 • Tour XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
Als jullie 1 maand na het ontvangen van de eerste reisvoorstellen toezeggen met Lustrumfiesta op reis te gaan, krijgen jullie alle XX3 bovenstaande zaken graties en voor niks!

Note
: toezegging met ons op reis te gaan is voldoende. Jullie hebben uiteraard nog de mogelijkheid om het voorstel te perfectioneren!
Lustrumreis Ecuador Cotopaxi National Park Ruminahui hike
Chat openen
Hulp nodig?
Hola👋 Kunnen we je helpen? We zitten in Latijns-Amerika en dus hebben we een tijdverschil van zo'n 8 uur, we reageren zo snel mogelijk!