Dé 9 tofste Maya sites van Midden-Amerika

Midden-Amerika staat natuurlijk bekend om haar mooie, oude Mayacultuur. De Mayacultuur betrof een Meso-Amerikaanse beschaving en het grondgebied strekte zich uit van het midden van Mexico tot aan Nicaragua. Super indrukwekkend om over deze sites heen te slenteren van deze oude beschaving en erachter te komen hoe men deze gigantische bouwwerken heeft gemaakt! Zonnebrandje opsmeren en een goede fles water in je kleine rugtas zijn een must, aangezien de zon je niet met rust laat in deze gebieden. Echter zijn er veel ruïnes om te bezoeken. Één of twee ruïnes zijn al voldoende om een leuke, goede indruk te krijgen van deze oude cultuur. We zoomen hier in op onze top 9 sites, die allen toch een klein beetje van elkaar verschillen. Laat ons weten naar welke ruïne jij naartoe wil gaan tijdens je lustrumreis of backpacktrip in Midden-Amerika! 🙂

1. Tikal, Guatemala

De all-time favorite van Guatemala blijft natuurlijk Tikal. Tikal bevindt zich in het grootste, meest noordelijke departement van Guatemala, in de jungle en de grens van Mexico aan. Isla de Flores ligt hier vlakbij, een prachtig eilandje waar van uit je een uitstapje kan maken naar deze prachtige ruïnes. Tikal is druk bezocht, maar groot genoeg om toch nog een leuk kiekje te maken zonder andere mensen op de foto. Twee verschillende tours zijn er te doen: de sunrise tour en de sunset tour. Wellicht dat je het af laat hangen van hoe brak je bent want voor de sunrise tour moet je namelijk wel érug vroeg opstaan. Brulaapjes en tarantulas zijn ook te spotten rondom Tikal, deze stad ligt midden in de broeierige jungle van Petén. Isla de Flores heeft superveel leuke restaurantjes en barretjes om de drinken & te eten en ook mooie hotels en hostels om een bedje te bemachtigen. Dit eilandje ligt midden in een blauw meer waar je heel tof kunt kayaken naar verschillende ropeswings in de omgeving. Hier kun je met je jaarclub uiteindelijk de sunset bekijken en wat nacho’s naar binnen proppen met een Guatemalteeks Brahva biertje in je klauwen!

Lustrumreizen Guatemala Tikal

 

2. Copán, Honduras

De prachtige ruïnes van Copán zijn een must voor jaarclub op lustrumreis in Honduras! ‘s Ochtends vroeg vertrekken om vervolgens in een leeg park aan te komen, heerlijk! Je kunt een tuktuk pakken vanuit het pitoreske Copán. De entree kost ongeveer 15 dollar en als je het park betreedt wordt je verwelkomd door het geschater van een tiental prachtige papegaaien die hier rondvliegen. Het park is prachtig opgebouwd met een uitgestrekt veld waar je even kunt liggen en in kunt beelden dat jij die oude Mayakrijger was die hier samen met 20.000 andere mensen woonde. Het toffe van de ruïnes van Copan betreft het lopen over deze prachtige ruïnes! Je kunt bijna overal opklimmen en hierdoor heb je prachtige uitzichten over de uitgestrekte velden met deze inmense bouwwerken. Do it! In Copán zelf heb je veel leuke eettentjes en een paar barretjes om aan het einde van de dag even te chillen. Een uurtje vanaf Copán zijn ook heetwaterbronnen te vinden waar je met je jaarclub kunt chillen na het bezoeken van de ruïnes!

Honduras Lustrumreis Latijns-Amerika

3. Palenque, Mexico

In de Mexicaanse gemeente Chiapas liggen de ruïnes van Palenque. Dit wordt een dagje zweten in de brandende zon, dit park is namelijk super groot. Je zou hier zo 3 dagen rond kunnen lopen, echter heb je daar tijdens je lustrumreis geen tijd voor. Palenque wordt vaak vergeleken met Copán en Tikal, ze zijn immers van ongeveer dezelfde grootte. Echter denken onderzoekers dat ze nog maar 10% van deze reusachtige stad hebben ontdekt! Snel gaan dus, anders moet je straks een week naar Palenque! Ook niet erg natuurlijk… Vlakbij de ruïnes ligt het rustige dorpje Palenque, welke veel leuke hostels en hotels in een bosachtig gebied heeft. Vanuit Palenque kun je naar San Cristobal de las Casas, Merida, de kuststeden Playa del Carmen, Tulum en naar Isla de Flores! Genoeg keuzes dus om een mooi rondje te maken en leuke dingen te zien tijdens jouw lustrumreis! Vlakbij Palenque liggen de watervallen Misol-Ha en Ojos azul, twee prachtige watervallen waar je lekker een duik kan nemen om de hitte te ontvluchten. WhoopWhoop!


4. Yaxha, Guatemala

Een minder bezochte plek, vlakbij die van Tikal, is Yaxha. Coole naam, en zeker de moeite waard om te bezoeken! Dit blijft onze favoriet, iets verder de jungle in, off the beaten trek; wellicht kom je nog een krokodil tegen in het meertje bij Yaxha. Gedurende deze dag kunnen jullie lekker wegdromen bij de verhalen van de gids en mooie plaatjes schieten op en bij de oude tempels. Benieuwd naar een filmpje? Check deze LINK. Gekeken? Precies, that’s why we love Guatemala! 😎 Het vette is om een sunset tour te doen waarbij jullie de sunset kunnen zien vanaf de hoogste tempel. Je kijkt uit over Yaxha, de jungle, het meer, gruwelijk! P.s. Niet zwemmen (ook niet als je dronken bent), krokodillen gevaar! De persoonlijke chocolade maker van koningin Beatrix dacht hier in de jaren 90 lekker baantjes te gaan trekken en hij kon het nog maar net na vertellen. Onze vriendin Gabi, eigenaresse van ecolodge El Sombrero heeft hem destijds uit het water kunnen plukken voordat hij in de maag van el cocodrillo was verdwenen… Als jullie mazzel hebben vangen jullie wel een glimp op van de groene monsters. Spannend! Tijdens je lustrumreis kun je ons ook aangeven om naar Yaxha te gaan in plaats van Tikal, iets rauwer en minder toeristisch! Ook kun je aangeven of wij een persoonlijke chocolademaker mee moeten sturen tijdens jouw lustrumreis.


5. Chitzén Itza, Mexico

Ietwat toeristisch, maar met een reden. Manmanman, dit is echt heel indrukwekkend en het staat dan ook niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst en lijst van Mexico’s meest bezochte plekken. Deze reuzachtige site is te bezoeken in Yucatán en behoort dezer dagen tot de zeven nieuwe wereldwonderen. In Yucatán is het toerisme flink gegroeid in de jaren tijd. Indien je niet tussen de Chinezen en Japanners wilt staan met hun selfiesticks: DON’T GO! Indien dit niet uit maakt en je deze schitterende tempels wilt bezichten, probeer dan vroeg in de morgen te gaan zodat je niet al teveel ellebogen uit hoeft te delen. Yucatán is overigens heerlijk; zonnig en modern. Het heeft mooie accommodaties en de afstanden tot Merida, Playa del Carmen en Tulum zijn te overzien. Slaap een nachtje in Valladolid om snel het park in de duiken in de vroege uurtjes. Lekker een dagje cultuur snuiven dus en genieten van het indrukwekkende werk van de oude Maya’s. ‘s Avond lekker een paar kletsnatte cervezas naar binnen hijsen in Vallodilad, wellicht een salsa dansje wagen en uiteindelijk lekker Cafe ‘t Mandje in! Prrrr… 😛

Lustrumreis Jaarclub Mexico Midden-Amerika Chitzen Itza

6. El Mirador, Guatemala

El Mirador ligt verborgen in de jungle van Petén, in het noorden van Guatemala. Dit is werk voor de diehards, de Columbussen onder de millennials, de badmeesters uit Utrecht of simpelweg de mensen die zin hebben in een 5-daags avontuur. Je backpack inpakken, de avond ervoor in een barretje in Flores nog iemand op z’n bekpekken en vervolgens met koks, ezels en gidsen de jungle in! Kamperen, zweten, koken en voornamelijk veel flora & fauna spotten. Uiteindelijk, na een paar dagen hiken, bereik je de bestemming: El Mirador! El Mirador is een van de minst ontdekte en meest begroeide Mayatempels in  Meso-America. Absoluut een aanrader indien je met je lustrumreis off the beaten trek wilt gaan! Je kunt hier trouwens ook per helicopter naar toe, dit geintje kost je ongeveer 5000 dollar maar dan hoef je je drone tenminste niet mee te nemen voor prachtige foto’s vanuit de lucht!

Lustrumreis Guatemala jaarclub

7. Cahal Pech, Belize

Cahal Pech is een prachtige plek om echt een gevoel van de oude Maya-beschaving mee te krijgen. Hoewel het niet zo indrukwekkend is als de anderen in de lijst in termen van grootte of het aantal gebouwen, kun je hier wel lekker rond dwalen en wegdromen. Heerlijk ondergdompeld worden in de geschiedenis en zonder te wachten in rijen voor een fotomonument. Tijdens het insmeren van je factor 50+ kom je wellicht een aantal roofvogels, prachtige vlinders en een paar slaperige vleermuizen tegen. Sounds good right? We raden aan om te tukken in San Ignacio, een plaatsje verderop. En natuurlijk raden we aan om hierna door te reizen met je jaarclub naar de heerlijke wateren van Caye Caulker; Chillen hoort er ook bij tijdens je lustrumreis in Midden-Amerika!

Clubreis Belize Midden-Amerika San Ignacio

8. Calakmul, Mexico

Calakmul is een toffe site, voor de lustrumgangers die een keertje overnight willen kamperen. Wellicht voor de dames, omdat Tikal iets te rauw en zwaar is? 😛 Calakmul ligt onderin het departement Campeche. In het broerige wilderige bioreservaat van Calakmul zul je natuurlijk ook toffe beesten tegenkomen: slingeraapjes, Baird’s Tapirs, toekans en papegaaien. Als je héél veel geluk hebt (of juist niet) dan spot je nog een Poema, Margay, Ocelot, Jaguar of een Jaguarundi. So, where are you guys waiting for!? Hop! Met je jaarclub op lustrumreis naar Mexico!

Lustrumreis Mexico Midden-Amerika

9. Tulum, Mexico

Zeker niet de grootste Maya-site maar wel een erg speciale! Deze ruïnes bevinden zich op de rotsen, pal naast de hagelwitte stranden van Tulum! Een fietsje huren vanuit Tulum en lekker bruzen richting de stranden en de ruïnes van Tulum! Handdoekje en zonnebrand mee en wellicht een coolbox met wat ijs en kletsnatte biertjes. Ready to go! Tulum betekent ‘muur’ en het is een van de jongere maya-sites die je zult vinden in deze regio. Desalnietemin, nog steeds cool! Momenteel is het stadje Tulum uitgegroeid tot een volwaardige stad; met een uurtje zit je trouwens in Playa del Carmen om je nachtelijke (avont)uurtjes te besteden. Who’s in:?:

Tulum Mexico lustrumreis

Tijdens je lustrumreis in Latijns-Amerika is het natuurlijk tof om deze oude culturen te ontdekken. Droom heerlijk weg tijdens het trotseren van deze prachtige sites. Latijns-Amerika heeft daarnaast veel meer, zoals de oude Spaans Koloniale cultuur met haar mooie gekleurde gebouwen en pleintjes in de dorpjes en steden. Zit je al helemaal in de lustrumsferen? Contact de boys van Lustrumfiesta om een onvergetelijke lustrumreis in Midden-Amerika te organiseren voor jouw jaarclub of dispuut! 🙂

Menu

special deal | bespaar een hoop

bevestig vroeg & ontvang meerdere gratis activiteiten !

Na een beheurlijk saaie & matige 1.5 jaar van Corona, is Lustrumfiesta weer helemaal up & running, back in business en hongerig om fantastische lustrumreizen te organiseren! Om de herwonnen vrijheid te vieren, hebben wij speciaal voor o.a. de leden van XX een fantastische deal samengesteld. Deze heerlijke korting geeft jullie nog meer budget om te spenderen aan cervezas, cocktails of andere lekkernijen. Nou, lekker hoor, maar wat houdt deze deal precies in? Jullie kunnen van ons tijdens jullie reis de volgende graties zaken krijgen:

  • Tour XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
  • Diner XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
  • Tour XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
Als jullie 1 maand na het ontvangen van de eerste reisvoorstellen toezeggen met Lustrumfiesta op reis te gaan, krijgen jullie alle XX3 bovenstaande zaken graties en voor niks!

Note
: toezegging met ons op reis te gaan is voldoende. Jullie hebben uiteraard nog de mogelijkheid om het voorstel te perfectioneren!
Lustrumreis Ecuador Cotopaxi National Park Ruminahui hike
Chat openen
Hulp nodig?
Hola👋 Kunnen we je helpen? We zitten in Latijns-Amerika en dus hebben we een tijdverschil van zo'n 8 uur, we reageren zo snel mogelijk!