Dreams & Hopes

Wie zijn ze & wat doen ze?

Dreams & Hopes, of Sueños y Esperanzas, staat als stichting voor het verminderen van de armoede in Guatemala’s communities via educatie. Hun motto: to educate, equip & empower Maya jeugd voor de best mogelijke toekomst in Guatemala. Ze helpen kinderen en jongvolwassenen met het ontwikkelen van skills die ze helpen bij hun onderwijs en het uiteindelijk krijgen van hun droombaan.

Dreams & Hopes is opgericht in 2016 in San Juan La Laguna en begunstigd 8 verschillende communities rondom het meer Atitlán. De focus ligt op het bieden van beurzen voor kinderen om hun school af te kunnen maken. In San Juan, maar eigenlijk in heel Guatemala, weerhoud armoede veel kinderen er van om verder te leren na de basisschool. Dreams & Hopes probeert dit probleem aan te pakken en geloofd er sterk in dat educatie de generaties lange vicieuze cirkel van armoede kan doorbreken.

De Maya’s behoren tot de grootste inheemse bevolking van Guatemala en kennen een rijke cultuur en historie. Desondanks worden veel Maya-jongeren geconfronteerd met uitdagingen die het hen moeilijk maken om te slagen in het leven. Vaak worden ze gedwongen hun familie achter te laten om naar de VS te gaan, opzoek naar betere omstandigheden, of een minderjarig huwelijk aan te gaan. De dagelijkse uitdagingen van deze groep omvatten armoede, discriminatie en gebrek aan toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en beroepsopleidingen.

Waarom is het belangrijk om Maya-jongeren te helpen?

 • Maya-jongeren worden onevenredig zwaar getroffen door armoede en discriminatie.
 • Ze hebben vaak geen toegang tot onderwijs en beroepsopleiding.
 • Ze hebben een hoge werkloosheidsgraad.
 • Ze lopen het risico te worden uitgebuit door mensenhandelaren en andere informele banen.

Donaties

Hoe kunnen donaties aan de stichting helpen?

 • Een donatie aan Dreams & Hopes geeft Maya-jongeren de kans om waardevolle vaardigheden te leren.
 • Het helpt ze een baan te vinden en een betere toekomst op te bouwen.
 • Het helpt ze te kunnen bijdragen aan de economische ontwikkeling binnen de lokale communites.
 • Het helpt ze de vicieuze cirkel van armoede en discriminatie te doorbreken.

Programma's

Dreams & Hopes heeft de volgende programma’s:

 • Studiebeurzen
 • We-Connect computer lab
 • Abejitas (kleine bijtjes) voeding en na-schoolse opvang
 • Ouderbegeleiding
 • Healthy Living programma
 • Emotionele ondersteuning
 • Training Skills programma
 • Het Community Assistance programma

de feitjes

 • Oprichters: Fredy Perez and Francisca Coché (locals van San Juan)
 • Oprichtingsjaar: 2016
 • Aantal teamleden: 13 jonge en gepassioneerde medewerkers – een executive director, een director of operations, een director of finances, een health educator, een computer techneut, 2 algemene leerkrachten, een leiderschap leerkracht, 2 gecertificeerde trainers, een persoon voor het onderhoud en 2 vrijwillige Engels docenten.
 • Aantal mensen geholpen: Sinds 2016 zijn er 375 studenten van verschillende communities en leeftijden geholpen. In 2023 hebben ze zelfs 135 kids van verschillende educatie niveaus aan de stichting verbonden. Daarnaast hebben ze door community services hulp kunnen bieden aan zo’n 2450 families. Dit in de vorm van rookvrije kookstellen, voedselpakketten, hulp bij speciale behoeften, water filters, therapieën, etc.
 • Jaarlijkse budget: Voor 2024 is dat $ 135.686,00

Wat is onze connectie met deze NGO?

Fredy is naast oprichter en executive director van zijn stichting ook een van onze tourguides bij de Lake! We werken al een aantal jaar met hem samen en krijgen altijd lovende reacties over zijn tour langs de dorpjes van Lake Atitlán. Fredy is een echte verhalenverteller en zijn verhaal achter het oprichten van Dreams & Hopes is misschien wel de mooiste. Een logische stap was dan ook om zijn doel bij te staan en hem te helpen zijn dromen voor San Juan La Laguna te helpen verwezenlijken. Zelf zien we Fredy ook regelmatig, Lake Atitlán is in ons optiek namelijk een van de mooiste plekjes van Guatemala dus wij zijn er ook regelmatig te vinden. Heb jij een reis met ons naar Guatemala op de planning staan? Grote kans dat je Fredy dan ook persoonlijk zult gaan ontmoeten! Vraag hem vooral naar de rijke geschiedenis van het meer en haar omliggende dorpen en de huidige problemen waar de bevolking mee te maken heeft.

girls dancing
Dreams & Hopes, Guatemala

Wat gebeurt er met onze donaties?

Voor het jaar 2022 hebben we €2500,- gedoneerd. Dit bedrag wordt geïnvesteerd in de stichting’s Training Skills programma. Dit programma bestaat uit 3 verschillende cursussen: kook skills, beauty skills en koffie skills. Elke cursus duurt 10 maanden en in totaal is er plek voor 15 studenten per cursus. Onze donatie draagt bij aan de betaling van de gecertificeerde docenten en de materialen die nodig zijn voor de cursussen. De vaardigheden die de jonge Maya studenten leren tijdens de cursus dragen bij aan hun persoonlijke ontwikkeling, maakt het mogelijk voor hun om op de arbeidsmarkt toe te treden en te bouwen aan een betere toekomst. Met de cursus werken ze niet alleen aan hun kennis omtrent 1 van de 3 thema’s, ze werken ook aan hun persoonlijke skills omtrent teamwork, communicatie, problem-solving en zelfvertrouwen. Daarbij maakt een toekomst met de optie tot fatsoenlijk werk het mogelijk om niet alleen de eigen leefomstandigheden te verbeteren, maar ook die van hun families. Waar nu echt overleefd moet worden door het economische milieu waar de Maya’s in moeten leven in San Juan, probeert Dreams & Hopes dit door generatie verandering te verbeteren.

HOE KAN JIJ HELPEN?

Jij als reiziger kan ook je steentje bijdragen aan de stichting. Een bezoek of een tour met Fredy geeft Dreams & Hopes de mogelijkheid om hun missie en visie te delen. Schroom dan ook niet om deze informatie verder te delen binnen je netwerk! Hoe groter de stichting’s bereik, hoe groter de kans van slagen. Verder zijn ze ook heel blij met persoonlijke donaties aan de stichting. In Fredy’s woorden: “Only in this way will we continue to serve those most in need and give hope to those who dream of a better future.” Elke donatie wordt ingezet om meer beurzen aan te kunnen bieden aan de Maya kinderen en jongeren in of rondom San Juan, of om meer kinderen op te nemen in het Abejitas-programma, zodat ze goede voeding en goed onderwijs kunnen krijgen.

Ga je met ons Guatemala en Lake Atitlán bezoeken? Fredy heeft een verlanglijstje samengesteld met materialen die hij goed kan gebruiken op de stichting. TIP: Sommigen van de materialen kan je tijdens je reis ook bij een van de kleine winkeltjes kopen! Zo sponsor je meteen de lokale economie 🙂 Het verlanglijstje: – pennen,  potloden, gummen, krijtjes, verfspullen, rugzakken, t-shirts maat S, en nieuwe of licht gebruikte laptops

little family

CONTACT INFORMATIE

 • Naam: Dreams & Hopes
 • Website: www.dreamsandhopes.org
 • Email: dreamsandhopesac@gmail.com
 • Locatie: San Juan la Laguna, Solola, Guatemala

   

Menu

special deal | bespaar een hoop

bevestig vroeg & ontvang meerdere gratis activiteiten !

Na een beheurlijk saaie & matige 1.5 jaar van Corona, is Lustrumfiesta weer helemaal up & running, back in business en hongerig om fantastische lustrumreizen te organiseren! Om de herwonnen vrijheid te vieren, hebben wij speciaal voor o.a. de leden van XX een fantastische deal samengesteld. Deze heerlijke korting geeft jullie nog meer budget om te spenderen aan cervezas, cocktails of andere lekkernijen. Nou, lekker hoor, maar wat houdt deze deal precies in? Jullie kunnen van ons tijdens jullie reis de volgende graties zaken krijgen:

 • Tour XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
 • Diner XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
 • Tour XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
Als jullie 1 maand na het ontvangen van de eerste reisvoorstellen toezeggen met Lustrumfiesta op reis te gaan, krijgen jullie alle XX3 bovenstaande zaken graties en voor niks!

Note
: toezegging met ons op reis te gaan is voldoende. Jullie hebben uiteraard nog de mogelijkheid om het voorstel te perfectioneren!
Lustrumreis Ecuador Cotopaxi National Park Ruminahui hike
Chat openen
Hulp nodig?
Hola👋 Kunnen we je helpen? We zitten in Latijns-Amerika en dus hebben we een tijdverschil van zo'n 8 uur, we reageren zo snel mogelijk!