FAQ

Lustrumreis naar midden- of zuid amerika?

Heb je een vraag over jouw lustrumreis? Wij wonen en werken al jaren in Latijns-Amerika en hebben antwoord op al je vragen en helpen je maar al te graag met het samenstellen van de perfecte lustrumreis. Welke bestemming is het meest geschikt voor mijn lustrumreis? Welke spullen mag ik echt niet vergeten als ik op lustrumreis ga? Als ik naar Latijns-Amerika op reis ga, moet ik dan Spaans kunnen? En hoe nemen we tijdens onze lustrumreis contact op met Lustrumfiesta?

Wij hebben antwoord op al je vragen over jouw perfecte lustrumreis. Staat je vraag er niet tussen, of heb je gewoon even zin om met ons te kletsen over een te gekke lustrumreis? Dat vinden we altijd leuk: neem contact met ons op!

OVer lustrumfiesta

Wij geloven niet dat je een lustrumreis het beste organiseert vanuit een kantoor in Nederland. Wij zijn verliefd geworden op Latijns-Amerika en daarom wonen en werken we al jaren in Latino land. Dit werelddeel kennen we als onze broekzak: we hebben lokale kennis & contacten in alle landen waar wij onze lustrumreizen organiseren. Daarbij reizen we continue rond op het continent om de tofste routes & meest unieke activiteiten voor jullie te ontdekken. Kamperen op een vulkaan? Villa met privé-kok? Zeiltrip en slapen op privé-eilanden? No problemo! Jullie mogen het zo gek maken als jullie zelf willen: wij regelen het!
 

Lustrumfiesta is het enige Nederlandse reisbureau dat lustrumreizen organiseert naar én vanuit Latijns-Amerika. Ons team is on the ground en heeft daarom direct  contact met de lokale partners waar we onmiddellijk mee kunnen schakelen. Daarnaast zijn wij in dezelfde tijdzone als jullie, wat het mogelijk maakt voor ons team om (bijna) 24/7 voor jullie klaar te staan vanuit Latijns-Amerika.

Wij organiseren ook complete, onvergetelijke lustrumreizen voor een laag budget! Kijk eens op onze Budgetfiesta pagina om te zien waar je op bespaard tijdens een goedkopere lustrumreis.
 

Voor vertrek

Wij adviseren om een (doorlopende) reis & annuleringsverzekering af te sluiten, als je deze nog niet hebt. Denk hierbij ook aan eventuele aanvullende verzekeringen (zoals bijvoorbeeld wanneer je gaat raften, ziplinen of een andere extreme sport).

 
Met een Nederlands paspoort krijg je bij aankomst in het land een VISA on Arrival. Dit hoef je dus niet van te voren voor te bereiden. Een uitzondering is Cuba, hiervoor moet je van te voren online een visum aanvragen (verwerkingstijd is slechts 1 dag).
 
 
Als je naar Latijns-Amerika gaat moet je paspoort nog minimaal 6 maanden na terugkomst in Nederland geldig zijn.
 

Als je onderweg naar Latijns-Amerika overstapt op Canada of in de VS dan is het verplicht om een ETA of ESTA aan te vragen.

Reis je via Canada? Dan dien je een ETA aan te vragen. Je kunt je ETA het beste en voordeligst hier aanvragen op de officiële website van Government of Canada. De kosten voor het aanvragen van een ETA zijn voor eigen rekening en het is jullie eigen verantwoordelijkheid om deze aan te vragen. 

Reis je via de USA?Dan dien je een ESTA aan te vragen. Je kunt je ESTA het beste en voordeligst hier aanvragen op de officiële website van U.S. Customs and Border Protection. De kosten voor het aanvragen zijn voor eigen rekening en het is jullie eigen verantwoordelijkheid om deze aan te vragen.

 

 
 
 
De stopcontacten zijn niet het zelfde als in Europa. Het is dus handig om een adapter mee te nemen. Het is hetzelfde stopcontact als in de VS/Canada.
 
 
 

Voor elk land heb je andere vaccinaties nodig/aanbevolen. Je kunt op de website van de GGD zien welke vaccinaties je nodig hebt voor jouw lustrumreis bestemming. Neem bij vragen hierover altijd contact op met je huisarts of de GGD. Zij kunnen jou voorzien van advies en de laatste updates. Ook de noodzaak voor malariapillen verschilt per land. Ook hier raden we aan om contact op te nemen met je huisarts of GGD voor het laatste advies.

 
 
 

Wat neem ik mee?

Ik ga op lustrumreis en ik neem mee…
Alle zaken die je normaal op een strandvakantie naar Spanje zou meenemen, maar denk daarnaast aan:
 • Backpack & Daypack
 • Paspoort
 • Betaalpas & Creditard
 • Gele vaccinatieboekje
 • Zorgpas
 • Wereldstekker 
 • Opladers
 • Powerbank 
 • Muziek box
 • Boek of e-reader
 • Camera en/of Gopro
 • Zaklamp
 • Handdoek
 • Zonnebrand
 • Muggenspray
 • Paracetamol 
 • Imodium
 • ORS 
 • Hangslotje
 • EHBO setje
 • Oordoppen
 • Reis- of nekkussentje
 • Regenjas/Poncho
 • Lange broek & trui
 • Petje of hoed
 • Waterfles
 • Wandelschoenen of stevige sneakers (het is handig om in ieder geval sneakers en slippers mee te nemen op lustrumreis. Als jullie gaan hiken is het nodig om daar stevige schoenen voor mee te nemen (bijvoorbeeld hardloopschoenen of bergschoenen)
 • Slippers

Verder zal er (indien van toepassing) een specifieke paklijst voor activiteiten terug te vinden zijn in het booklet. Het booklet ontvangen jullie +/- 1 maand voor vertrek.

 
 

Neem een handdoek mee als jullie in hostels gaan slapen, hier is namelijk niet altijd een handdoek bij inbegrepen of te huren. Bedlinnen is niet nodig, want dit hebben ze overal!

Het is niet nodig om een klamboe mee te nemen. Op plekken waar jullie een klamboe nodig hebben, zoals in de jungle, is deze bij de accommodatie aanwezig. Muggenspray is natuurlijk geen overbodige luxe!

We raden altijd aan om een backpack mee te nemen, vooral als jullie veel van plek naar plek gaan reizen. Ook is een backpack handig in het geval jullie een overnight hike gaan doen waarbij er een (grote) backpack moet worden meegedragen. In het geval dat je toch een koffer meeneemt, let dan op de grootte.

De stopcontacten in Latijns-Amerika zijn gelijk aan de stopcontacten in de VS/Canada. Zorg dat je de juiste adapter bij je hebt.

tijdens de reis

Er is helaas een kans dat er problemen ontstaan rondom je vlucht naar Latijns-Amerika, denk aan vertragingen of een gemiste aansluitende vlucht. De airline is hierbij je eerste aanspreekpunt en verantwoordelijk om je probleem op te lossen. Sterker nog, in veel gevallen is de airline verantwoordelijk voor een vervangende vlucht, een eventuele accommodatie, transfer & maaltijden. Daarnaast heb je mogelijk recht op een schadevergoeding die kan oplopen tot 600 euro per persoon. Meer informatie? Check de website van de rijksoverheid wanneer jij recht hebt op compensatie (en wanneer niet) en wat de exacte voorwaarden zijn. Op deze pagina vind je de mogelijkheden om je claim in te dienen. Stel het operations team van Lustrumfiesta op de hoogte van je vertraging, zodat wij de mogelijke nodige wijzigingen kunnen doorvoeren.

Veilig op lustrumreis is onze prioriteit. Wij houden de veiligheid in de verschillende landen en politieke situaties altijd nauwlettend in de gaten. Via onze partners zijn we altijd op de hoogte van de meeste actuele situatie. Het is relatief veilig om te reizen in Latijns-Amerika; wel we vragen jullie altijd om met een gezond verstand op pad te gaan. Ga bijvoorbeeld ‘s avonds niet meer alleen over straat en draag liever geen opzichtige sieraden of horloges.
 
 
Je hebt in Latijns-Amerika wel bereik met je Nederlandse simkaart, maar je kunt geen gebruik maken van je abonnement of data. Er is gelukkig op veel plekken wifi om af en toe aan het thuisfront te laten weten hoe heerlijk het is in Latijns-amerika. Daarnaast krijgen jullie altijd één lokale simkaart voor de groep, zodat jullie altijd contact met ons kunnen opnemen.
 

Op veel plekken in Latijns-Amerika spreken mensen weinig of geen Engels. Met handen en voeten kom je vaak al een heel eind. Het is overigens wel leuk om een paar woordjes de kunnen communiceren met de locals. Ook best handig als je super nodig moet plassen in bus en de buschauffeur je niet begrijpt (gewoon lekker ‘’bano’’ schreeuwen, dan komt het zeker goed). Spaanse openingszinnen doen het ook goed weten we uit ervaring. Toch even Duolingo downloaden dus. Mochten jullie ergens niet uitkomen, staat er ook altijd iemand van team lustrumfiesta paraat die vloeiend Spaans spreekt. 

Vooraf geven jullie de allergieën en dieetrestricties aan ons door. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de opties niet op elke locatie even uitgebreid zullen zijn, zoals bijvoorbeeld een afgelegen dorpje of de jungle.

Geldzaken

We raden altijd aan om per groep in ieder geval twee creditcards mee te nemen. Zo komen jullie in geval van nood nooit voor verrassingen te staan. Als je geen creditcard meeneemt, vergeet dan niet je betaalpas op ‘’werelddekking’’ in te stellen.
 
 

Op veel plekken in Latijns Amerika betaal je met contant geld. Lekker old school, dus niet zo lekker swipen met je pas als je in Nederland bent gewend. De lokale munteenheid kun je pinnen bij een ATM.

Je betaalt altijd een toeslag voor het opnemen van geld met je pinpas of creditcard. Dit verschilt per bank en betaalpas. We raden daarom aan om per keer een wat groter bedrag te pinnen dan je normaal gesproken gewend bent.

Salarissen liggen over het algemeen laag in Latijns-Amerika en daarom adviseren altijd om fooi te geven, al is dat uiteraard niet verplicht.

Staat je vraag er niet tussen?

Menu

special deal | bespaar een hoop

bevestig vroeg & ontvang meerdere gratis activiteiten !

Na een beheurlijk saaie & matige 1.5 jaar van Corona, is Lustrumfiesta weer helemaal up & running, back in business en hongerig om fantastische lustrumreizen te organiseren! Om de herwonnen vrijheid te vieren, hebben wij speciaal voor o.a. de leden van XX een fantastische deal samengesteld. Deze heerlijke korting geeft jullie nog meer budget om te spenderen aan cervezas, cocktails of andere lekkernijen. Nou, lekker hoor, maar wat houdt deze deal precies in? Jullie kunnen van ons tijdens jullie reis de volgende graties zaken krijgen:

 • Tour XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
 • Diner XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
 • Tour XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
Als jullie 1 maand na het ontvangen van de eerste reisvoorstellen toezeggen met Lustrumfiesta op reis te gaan, krijgen jullie alle XX3 bovenstaande zaken graties en voor niks!

Note
: toezegging met ons op reis te gaan is voldoende. Jullie hebben uiteraard nog de mogelijkheid om het voorstel te perfectioneren!
Lustrumreis Ecuador Cotopaxi National Park Ruminahui hike
Chat openen
Hulp nodig?
Hola👋 Kunnen we je helpen? We zitten in Latijns-Amerika en dus hebben we een tijdverschil van zo'n 8 uur, we reageren zo snel mogelijk!