So this is Christmas.. in Latijns-Amerika!

Hoogstwaarschijnlijk is Kerst een van de meest gevierde feesten ter wereld. En overal wordt dat op een andere manier gedaan. Sneeuw en schaatsen zijn niet zo vanzelfsprekend, zeker niet in landen met een tropisch temperatuurtje. Maar hoe is het nou eigenlijk om Kerst aan de andere kant van de wereld te vieren? Alles wat je moet weten over Kerst in Latijns-Amerika lees je hier!

navidad in mexico

Pak je er even een oliebol bij?! Onze Lustrumfiesta experts hebben al heel wat Kerstdagen achter de rug en weten als geen ander de tradities en gebruiken. Laten we beginnen met Mexico. Roos woont aan de tropische kant van Mexico (schiereiland Yucatan) en heeft inmiddels al een handvol keer Kerstmis meegemaakt. “Mexicanen zijn gek op Kerst! Werkelijk alles wordt gehuld in gezellige lichtjes en wordt er flink ingeslagen voor Kerst. Er is wat leegloop, want veel Mexicanen keren terug naar hun families, maar het barst ook van de gezelligheid, want alle achterblijvers zoeken elkaar op. Lekker borrelen met elkaar, de barbecue aansteken op het strand.. Beter wordt het niet!” Maar wat wordt er dan zoal gegeten? Het diner is een belangrijk onderdeel. “Vooral Kerstavond is hier dé feestdag, dan wordt er gezellig met elkaar gedineerd. Het is gebruikelijk om dit thuis bij iemand te doen.” 

blog-kerst-mexico-queretaro

Pozole (maaltijdsoep, al doet dit woord eigenlijk te kort), Bacalao (kabeljauw), buñuelos (oliebollen, maar dan plat en knapperig) en tamales (gestoomde maisdeegrol met zoete of hartige vulling) zijn de meest gebruikelijke gerechten. En kalkoen natuurlijk! Dus, vergeet die Tex-mex taco’s maar gauw, Mexicanen kiezen deze dag voor culinaire hoogstandjes!

tamales-kerst-eten-local-food

loco in guatemala

Door naar Antigua, Guatemala; een geliefde bestemming onder het Lustrumfiesta-team. Volgens Carien gaan de locals he-le-maal loco met de kerstversiering. “Er staat zelfs een schuimmachine met nepsneeuw in de supermarkt en er is een grote kerstbal in het park waar je in kunt zitten!” Ook in Guatemala is Kerst vooral een traditie met familie, die start op de 24e, want kerstavond is het belangrijkste. Maar al vanaf 1 december wordt alles in lichtjes gehuld en draait het de hele decembermaand om deze speciale dag. “Om 00.00 uur wordt er flink vuurwerk afgestoken, maar dat doen de mensen in Guatemala sowieso bij het minste of geringste!” En wat er op tafel wordt geserveerd? Eigenlijk is er maar een optie: tamales! Favorietje onder geheel Latijns-Amerika, dus een must try als je er bent!

dansen in colombia

Ook in Colombia blijken tamales een traditioneel hapje met de Kerst. Lustrumfiesta’s co-founder Teun heeft al verschillende keren kerst gevierd in Medellín. “Hier is het heel gezellig overal, de parken zijn verlicht en er wordt echt een kunstwerk van gemaakt. In Colombia draait het om dansen, eten en delen; aan hapjes geen te kort en er wordt gedanst met oma van 80 jaar oud en ook de kinderen doen vrolijk mee.” Zoals in veel Latijns-Amerikaanse landen wordt er niet al te zuinig omgegaan met de drank. “Mensen beginnen hier op 24 december met marathon drinken, dat duurt ongeveer tot en met oud & nieuw. Echt, twee weken lang aan de drank!”

kerst-local-latijns-amerika
queretaro-mexico
tequila-feest-mexico

kerstman op waterscooter

Toch viert elk land kerst op zijn eigen manier, soms compleet anders dan wij gewend zijn. Op Cuba was Kerst vieren zelfs verboden tot 1969, en nog steeds is het hier minder populair dan in de andere landen. In sommige landen is niño Jesus verantwoordelijk voor de cadeaus in Colombia en Ecuador, terwijl in de andere landen Papa Noel (simpelweg de Kerstman) cadeautjes brengt.. Op een slee, of op een waterscooter (ja, echt!) in sommige Caribische delen. Maar elk land heeft overeenkomende tradities, waarbij ook geloof (katholiek) een belangrijke rol speelt. De kerken worden dus platgelopen tijdens Nochebuena (kerstavond) en naast een kerstboom, is een kerststal ook een must in huis.

Uiteindelijk draait Kerst ook hier in Latijns-Amerika vooral om familie, tradities, eten en gezelligheid, net zoals in Nederland. En om een goede borrel, natuurlijk! Feliz Navidad, Merry Christmas, prettige kerstdagen everyone, en salud! 

En ehh.. gun jezelf een mooi kerstcadeautje; wat dacht je van een mooie reis in 2022? Check ons aanbod!

op lustrumreis naar Latijns-Amerika?

ontdek meer lustrumreis bestemmingen:

WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN AL ONZE NIEUWTJES EN AVONTUREN IN LATIJNS-AMERIKA?
VOLG ONS EN LAAT JE INSPIREREN!
YouTube
Instagram
Menu

special deal | bespaar een hoop

bevestig vroeg & ontvang meerdere gratis activiteiten !

Na een beheurlijk saaie & matige 1.5 jaar van Corona, is Lustrumfiesta weer helemaal up & running, back in business en hongerig om fantastische lustrumreizen te organiseren! Om de herwonnen vrijheid te vieren, hebben wij speciaal voor o.a. de leden van XX een fantastische deal samengesteld. Deze heerlijke korting geeft jullie nog meer budget om te spenderen aan cervezas, cocktails of andere lekkernijen. Nou, lekker hoor, maar wat houdt deze deal precies in? Jullie kunnen van ons tijdens jullie reis de volgende graties zaken krijgen:

  • Tour XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
  • Diner XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
  • Tour XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
Als jullie 1 maand na het ontvangen van de eerste reisvoorstellen toezeggen met Lustrumfiesta op reis te gaan, krijgen jullie alle XX3 bovenstaande zaken graties en voor niks!

Note
: toezegging met ons op reis te gaan is voldoende. Jullie hebben uiteraard nog de mogelijkheid om het voorstel te perfectioneren!
Lustrumreis Ecuador Cotopaxi National Park Ruminahui hike
Chat openen
Hulp nodig?
Hola👋 Kunnen we je helpen? We zitten in Latijns-Amerika en dus hebben we een tijdverschil van zo'n 8 uur, we reageren zo snel mogelijk!