Menu

valle de los ingenios

Tussen Sancti Spiritus en Trinidad vindt je de vlakte van Valle de los Ingenios. Deze vruchtbare vlakte herbergt vele suikerfabrieken en hedendaags vormen de suikerrietvelden een zee van groen, slechts onderbroken door koningspalmen. Er liggen ruïnes die herinneren aan de tijd dat de suikerindustrie op zijn hoogtepunt was in het begin van de 20e eeuw.  Deze gebouwen geven  ook een idee van de sociale verhoudingen op de suikerplantages. Het bekendste is de toren van de Manaca Iznage-plantage, waar vroeger de Afrikaanse slaven in de gaten werden gehouden.

Santiago de Cuba

Santiago de Cuba is het autenthieke Cuba met haar Afrikaanse invloeden. De meest muzikale en hartstochtelijke stad van heel Cuba die wordt gezien als de ‘wieg van de Revolutie’. Het is hier bloedheet en hier zul je je ritme en op aan moeten passen, alleen het dansritme blijft hier razend snel gaan en de Cubanen in Santiago zullen je maar al te gaan leren hoe het is om Cubaan te zijn.

Varadero

Varadero is een van de mooiste badplaatsen van Cuba. Het heeft een internationaal vliegveld, daardoor is het ontzettend toeristisch en niet zonder reden. De prachtige witte bountystranden en blauwe wateren zorgen ervoor dat je in een zonnige reclame terecht komt die net iets te kort zal duren tijdens je twee wekelijkse lustrumreis. Er zijn weinig Cubanen te zien in dit gedeelte omdat er met de Dollar betaald moet worden en de 19 kilometer lange strip is slechts toegankelijk per ophaalbrug waar controles zijn. Qua cultuur een afrader maar qua luxe, strand & zee een aanrader![

trinidad

Trinidad is een van Cuba haar bekendste en beroemdste plaatsen. De stad staat samen met de Valle de Ios Ingenios op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad die inmiddels bijna een half millennium oud is lijkt een sprookje te mooi om waar te zijn. Salsa dansend over de cobble stone roads hoor je de muziek uit de gekleurde huisjes waar oude auto’s voor de deur staan. Om de hoek vindt je een waanzinnig strand waar je heerlijke wateractiviteiten kunt doen. Hmmm, we love Trinidad!

las terrazas

In het westen van Cuba ligt het gebied Sierra del Rosario en een dorpjeLas Terrazas Dit tot UNESCO uitgeroepen Biosfeerreservaat heeft zijn titel te danken aan de prachtige vegetatie en natuur. Vanuit dit dorp kun je heerlijke wandeltochten doen naar oude koffieplantages en een duik nemen in de San Juan-rivier naar de Canada del Infierno. De Baños del San Juan zijn ook heerlijk om even in te springen naast het lokale toerisme dat hier vaak verkoeling zoekt in combinatie met wat biertjes en een barbecue.

Valle de Viñales

In Viñales zul je een merkwaardig Cubaans landschap zien, vol met Mogotes en tabakplantages. Een heerlijk sigaartje kunnen jullie hier roken zoals de Cohiba en Montecristo. Sinds 1999 staat het gebied op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het prehistorische uiterlijk van de Valle de Viñales is het gevolg van karstwerking. Dit is een bijzonder geologisch fenomeen waarbij kalkgesteente in de loop van honderd miljoenen jaren wordt opgelost door bodemwater. Uiteindelijk blijft er van het oppervlak weinig over behalve de rotsheuvels in de valleien. In Cuba en Vietnam zijn de mooiste ter wereld te bewonderen!