Hoe plan ik mijn lustrumreis?

mei 28, 2017
Lustrumfiesta

Hoe plan ik mijn lustrumreis?

De jaarclub- of dispuuts vreugde vieren na 5 jaar doe je bij uitstek met een lustrumreis naar een exotisch land. Of wellicht gaan jullie gewoon gezellig naar Terschelling (uiteraard 15 polos met rugnummer en nicknames laten drukken) of een weekje stralen in Tjernobyl, waar jullie interesses ook maar mogen liggen! Een cietje wordt aangesteld en een reisorganisatie wordt benaderd (mag duidelijk zijn dat dat Lustrumfiesta is;)). Maar waar begin je? Lustrumreizen komen in verschillende vormen en maten, ongeacht met hoeveel je personen bent, het blijft een hele klus om alles zo goed mogelijk te regelen. Hoe vetter, hoe beter. Hoe origineler, hoe beter.

We hebben een stappen plan voor je gemaakt hoe de beste lustrumreis wordt georganiseerd of je het nou zelf graag wilt regelen of het gewoon gemakkelijk wilt uitbesteden. Dit stappen plan zal bestaan uit 3 verschillende blogs die ieder belangrijke elementen van je lustrumreis vormen:

 1. Samenstellen luco, vinden van de juiste organisatie & locatie
 2. Invulling van jullie reis; accommodaties & activiteiten
 3. Polsen van de wensen & paklijst

Luco

Luco (ook wel lustrumcommissie) samenstellen. Hoe je die zelf samen gaat stellen moet je lekker zelf weten. Daarna regel je de gehele reis zelf of je schakelt een reisorganisatie in, keuze genoeg. Weet wel het verschil tussen een sales-reisbureau uit Nederland of een man-on-the-ground concept zoals Lustrumfiesta. Wat is het verschil dan? Eerstgenoemde is simpel gezegd een met wat algemene landen-kennis standaardpakketjes (of het nou jongen of senioren zijn) inkopen en doorverkopen. OF je laat het regelen door 4 semi-jonge gekken (we is getting old, binnenkort de eerste 30er in het team!) die alles in Holanda achter hebben gelaten om zich volledig te werpen op een gespecialiseerd lustrumreis touroperaterschap in Latin-America. Lustrumfiesta snijdt er een geldverslindende tussenlaag uit, werkt op locatie en heeft daardoor een veel groter en goedkoper aanbod. We werken vaak met kleine spelers zonder website of boekingssysteem. Maar die wel vanuit de community werken en een super mooie en betaalbare service leveren. Vette zeiltrips, motoravonturen, overnight hikes, dikke diners, zieke Airbnb-villas, you name it. Niets is te gek. Genoeg spam, doorlezen!

Deze reis ga je dus natuurlijk niet laten regelen door een saaie salesman die vanuit z’n bureau in NL beweert dat ie de lustrumreizen expert is. Hij beweert wellicht dat hij in elk land ter wereld is geweest en daar een breed lokaal netwerk heeft. Vraag maar eens goed door, leuke praatjes maar waarschijnlijk is ie niet verder dan Renesse of een keertje Thailand geweest. Bewijzen willen we zien! Paspoort stempels, foto’s, DNA-tests, et cetera. Grapje! Anyway, je opties zijn:
Zelf organiseren:
 • PROJe kan zeggen dat je in een luco zit. Je betaald niet aan een partij die al je zorgen wegneemt, dus meer centjes voor daar misschien. Leuk om zelf te puzzelen?
 • CONJe bent als het goed is nog nooit in het land geweest waardoor je minder wegwijs bent en met die 3 hotspots van Your Little Black Book of Barts Boekje ga je helaas écht niet de vetste reis van je leven krijgen. Standaard dingen zijn niet heel lastig te regelen, maar wil je wat meer, dan wordt het al snel lastig. Maak je zomaar 10 à 15 duizend euro over na een partij met een crappy website en een Gmail adres in Nicaragua? Weet je zeker dat je niet genaaid wordt? Bij elke betaling betaal je vaak transactiekosten, kan prima 60 euro betaling zijn. Het hotel zag er zo vet op de plaatjes, maar blijkt een shithole te zijn. Enne, ze zeiden dat het in het centrum lag, maar ligt eigenlijk in een dikke achterbuurt op 30 minuten lopen van het centrale plein. Verder ben je continue tijdens je reis verantwoordelijk voor de logistiek en well-being van je reisgenoten, pretty stressful kan ik je zeggen…!

Reisorganisatie:

 • PRO: Je hoeft zelf niks te regelen! Whuuuut? Maar jullie kosten toch extra geld, jullie verdienen toch ook centen? Yes en nee. We kosten geld en voegen in ruil fink wat waarde to een daarnast besparen we ook weer kosten voor jullie. Als je lokaal boekt liggen de prijzen vaak lager en als vaste klant travel agency bemachtig je ook kortingen van minimaal 10% die nog hoger kunnen oplopen. Die 10% bespaar je dus sowieso via ons. Daarnaast hebben wij vrijwel alle partijen waarmee we samen werken in levende lijve gezien. Hotels zijn zorgvuldig getest (zzzz) en alle tours uitvoering beproefd (fuck our lives..haha). Wij weten het verschil tussen een zielloos 2 sterren hotel en een facking vet party hostel, dikke airbnb of mooie camping op een sicke locatie. Wij weten waar ze lekkere tacos hebben, waar de zieke (after) parties zijn, waar je een bitterbal kan scoren en op welke avond het waar ladies night is (voor beide partijen van belang!). Doordat we hier al jaren zitten hebben we overal maten. Met een zeilbootje, met een vet hostel, een vloot aan motors of een privè-eiland. Dus…..nog meer redenen nodig?!
 • CON: Je kant worden opgelicht als je niet bij Lustrumfiesta boekt. Hehe, opgelicht wordt je niet. Maar bedenk wel dat iemand gewoon een simpel reisje standaard doorverkoopt en zich verrijkt ten koste van jou. Niks geen vernieuwende elementen, niks geen super service, niks geen lokale kennis. Simpelweg snelle sales en een marge voor de tussenpartij.

Sales trucs: bangmakerij & voor-contracten tekenen

We hebben inmiddels al honderden Skype calls gehad met JC’s uit elke stad en nagenoeg elke vereniging. Wij vinden deze calls superleuk en het is mooi om met iedereen te ouwehoeren en gezamenlijk weg te dromen bij de gedachte aan exotische reizen naar Latin-America. Tijdens deze calls horen we ook wel eens wat opmerkelijke zaken met betrekking tot sales trucs, bangmakerij en voorcontracten. We hebben ook wat zwartmakerij voorbij horen komen en dat is natuurlijk hartstikke onnodig en een beetje jammer. Ga uit van je eigen kracht en als je een mooi product hebt, komen de klanten vanzelf! Niet gaan zeuren over je concurrenten! Onze tip: laat je aub nooit gek maken of opjagen door een (reis)organisatie. Iedereen begint vroeg met het plannen voor zijn reis dus er is tijd zat om alles te fixen, ook als reisorganisatie. Een aantal puntjes waar je op moet letten!

 • Voorcontract/aanbetaling: We hebben verhalen gehoord van JC’s die eerst moesten aanbetalen voordat er verder onderzoek gedaan kon worden om de reis te fine-tunen. Wat. De. Fok. Het is je fucking baan dude. Ga eens werken voor je geld en leg gewoon een superstrak mooi voorstel neer, waar je inderdaad voor moet werken..niet alleen maar standaard pakketjes over de toonbank schieten! Dus, laat je aub nooit opjagen om een voorcontract te tekenen of om een aanbetaling te doen. Teken of betaal pas nadat je 100% tevreden bent over de reis, en vergelijk deze reis bij verschillende partners. Wij durven bijna te garanderen dat wij dezelfde reis altijd beter en goedkoper kunnen aanbieden! Dus say no tegen deze shit!
 • Bangmakerij: In Guatemala moet je in gepantserde shuttles met politie escorte. Vliegtickets naar Nicaragua of Panama zijn sowieso veel te duur in die periode. Het is regenseizoen dus je zit de hele dag in de regen. Hun garantiefonds is bijna failliet. Ze zijn amateurs, straks verlies je de hele lustrumreis spaarrekening aan een stel beginners. Allemaal. Fucking. Leugens. Ter nuance:
  • Midden-Amerika is prima veilig en superleuk om te reizen. De locals (bendes) zijn niet altijd even lief voor elkaar maar laten toeristen over het algemeen gewoon met rust! 🙂
  • Wat betreft de vliegtickets, ALTIJD echt checken/opvragen hoe duur een ticket is en jezelf niet naar het alcohol vrije Jordanië laten lullen omdat een ticket naar Nicaragua te duur zou zijn.
  • Regenseizoen valt reuze mee, het is een paar buien per dag maar nog steeds genoeg zon! Het vette aan regenseizoen is dat de natuur zo TERING mooi wordt, echt niet normaal. Rainy season is onze favo!
  • Garantiefonds failliet? Wat een gelul haha. Meneer moest even op zijn vingers getikt worden na deze uitspraken. Wij zitten bij het GGTO, een garantiefonds voor kleine reisorganisaties, en dat is gewoon een goed garantiefonds. Wellicht groeien we zo hard dat we binnenkort naar SGR overgaan, maar dat maakt niet uit. Wederom een bizarre uitspraak.
  • Alsof wij jullie centen er ff doorheen gaan vlammen? Uiteraard niet. Gelul!
Waar gaan jullie heen?!

Een enquête maken is handig en leuk om meer input te krijgen wat de rest wilt of juist niet. Knal er een paar grappige vragen of multiple choice tussen en je dispuutsgenoten/jaargenoten/club/cie krijgen gelijk zin hun lustrumreis.

Landen zoals Georgië, Moldavië, Burundi, Nigeria en Tsjaad verdienen sowieso een veto. Waar de fuck ligt dat eigenlijk? De uitslagen liggen meestal in de continenten:

 • Azië: Cheap, lekker eten, 8000 tempels, wat minder origineel; iedereen is er al geweest op zijn eerste backpacktrip.
 • Afrika: The Big Five, wel wat duurder, droogte en wat meer met/op elkaar. Minder fiesta & overige backpackers & locals om op te jagen. Leuk met je family of lover, maar als JC, wij weten het niet!
 • Midden/Zuid-Amerika: Super divers, alle soorten natuur die je maar wilt, goeie party, wildlife, cultuur, salsa, Maya- en Incacultuur, lekkere latinos/latinas, salsa, een dooie Pablo Escobar, coke, Shakira, DESPACITO, rijst met bonen.

Mocht de keuze zijn gemaakt kun je hieruit een spaarplan gaan opzetten en op zoek gaan naar vliegtickets. Hier kunnen wij uiteraard bij helpen maar we raden mensen altijd aan eerst zelf te gaan zoeken en we geven jullie hierbij de juiste uitleg en tools. Daarna kunnen wij altijd nog helpen mee puzzelen. Meer in de volgende blog hierover! 🙂

Vervoer

Vervoer van tevoren regelen kan best lastig zijn vanuit Nederland en als je de taal niet spreekt van het land waar je heen gaat, kan dat ook nog wel eens complicaties vormen. Uit onze ervaring blijkt dat het handig is om een organisatie in te schakelen met goede contacten en mensen die wel de taal spreken om al het vervoer van plek naar plek te fixen. Wij houden contact met het transportbedrijf mochten er dingen mis gaan en spreken een aardig woordje over de grens. Als je het zelf regelt proberen ze vaak nog even wat extra geld af te troggelen, omdat ze opeens toch niet wisten dat het zo ver rijden was en hun 50 jaar oude bolide uit het jaar 0 niet vooruit komen in de modder. Ik noem maar een voorbeeld.. Mocht je langs een verlaten donkere weg stil te komen staan met locals of apen die uit zijn op je waardevolle spullen, dan rest ons niets anders te zeggen dan: I hate to say I told you so.

Wij regelen sowieso een lekkere shuttle voor jullie die jullie van A naar B naar C et cetera brengt. We kunnen jullie ophalen van het vliegveld met een heuse chickenbus (het publieke vervoersmiddel van Midden-Amerika) met speakers & vol koude pilzen. Alternatief stappen jullie een paar dagen op de motor, gaan jullie ergens per paard, krijgen jullie een privé-vliegtuig, helikopter of regelen we een dikke zeilboot of een mooie catamaran voor jullie. Opties te over!

Lustrumreis Panama Midden-Amerika Panama City

Conclusie

Nou, een hele lap tekst, gadverdamme, daar ging je kostbare tijd. Maar, wel wat geleerd, hopen wij dan. Dus wij zeggen, laat het sowieso door een organisatie doen en het liefst door een (wo)man on the ground! Dit zijn vaak jonge, vernieuwende partijen die echt meer voor elkaar krijgen en voor minder geld (wij hebben geen hypotheek, BMW voor de deur en 3 studerende kinderen). True, Europa is lekker dichtbij (te dichtbij, brrrr), in Asia kan je lekker vreten (maar iedereen is er al geweest) en in Afrika kan je olifantjes spotten maar minder lekker vreten & partyen, salsa dansen en hotte latin-os/as spotten!

Latin-America heeft alles wat jullie willen: prachtige natuur, van adembenemende gebergtes tot hagelwitte stranden en super vette steden waar je echt gruwelijk op stap kan. Avonden vol salsa, hete latin chicos y chicas die op jullie pad komen. Super fijne muziek, leuke restaurantjes en een explosief passie-volle latin culture. Lekker! Vervolgens neem je natuurlijk even een kijkje bij Lustrumfiesta en plan je een Skypcall. Daarna gooien wij al jullie input, allergieën, ideeën en dromen in de blender, doen we er een dikke pot lustrumfiesta saus in en bouwen we een gruuuuuwelijke lustrumreis-cocktail. Aiaiaiai, wat lekker dit! Huh, en het is ook nog goedkoper dan bij de concurrent? Da fuqqqqq, wat lekker chicos y chicas! Tuurlijk, geen probleem, at your service!

In de volgende blog gaan we jullie meer vertellen over de inhoud van de lustrumreis; accommodaties & activiteiten. Hasta luego!

Comment Below

comments

1 Comment. Leave new

[…] Samenstellen luco, vinden van de juiste organisatie & locatie […]