Mundo De Talentos

Wie zijn ze & wat doen ze?

In Mexico gaan meer dan 4 miljoen kinderen en adolescenten niet naar school (Secretaría de Educación Popular (SEP), 2017), terwijl nog eens 600.000 het risico lopen te stoppen vanwege verschillende factoren, zoals gebrek aan middelen, afstand tot scholen en geweld. De staten Chiapas en Oaxaca staan op de laatste plaats wat betreft schoolbezoek door meisjes en jongens van 6 tot 14 jaar oud. Jongeren in veel regio’s ontvangen geen informatie over hun toekomstmogelijkheden waardoor ze niet gaan studeren of hun studie voortijdig afbreken. Adequate beroepenoriëntatie helpt schooluitval te verminderen.

Mundo de Talentos
Mundo de Talentos biedt gratis beroepenoriëntatie aan nieuwsgierige en gemotiveerde kinderen in Chiapas en Oaxaca in het zuiden van Mexico. Het project richt zich op kinderen die publieke scholen bezoeken en anders geen toegang zouden hebben tot dit soort onderwijs. Mundo de Talentos is sinds januari 2019 de eerste zusterschool van IMC Weekendschool (Nederland) in San Cristóbal de Las Casas, Chiapas, Mexico. Na de implementatie van een succesvolle pilot in Oaxaca stad tussen september en november 2022, heeft Mundo de Talentos sinds januari 2023 zijn tweede officiële vestiging in Oaxaca stad geopend. Dit in
samenwerking met financieel en educatief partner Hotel con Corazón en het MIO (Museo Infantil de Oaxaca).

Het concept
Gedurende twee jaar maken leerlingen tijdens elke les op zaterdag kennis met gepassioneerde professionals (vrijwilligers) en hun uiteenlopende expertises. Ze ontmoeten architecten, journalisten, artsen, kunstenaars, technici, biologen, wetenschappers en ambachtslieden. Excursies zijn een belangrijk onderdeel van de lessen. Door deze ontmoetingen verbreden kinderen hun perspectieven, ontdekken ze hun talenten, vergroten ze hun zelfvertrouwen en versterken ze hun verbondenheid met de samenleving. 

Binnen het programma hebben ze verder ook een duidelijke gender focus. Gedurende het twee jarig curriculum wordt de module Gender aangeboden. Daarbij richten ze zich op de rol van de man/vrouw in de maatschappij, het doorbreken van stereotypen en het creëren van wederzijds respect, seksualiteit, etc. Tevens letten ze er sterk op dat ze vrouwen uitnodigen als gastdocent voor traditionele ‘mannenberoepen’ zoals bijvoorbeeld een brandweervrouw, een vrouwelijke ingenieur. En vice versa een man als gastdocent voor traditionele ‘vouwenberoepen’ zoals een mannelijke verloskundige, een kledingontwerper, een kapper etc.

Op speelse en tastbare wijze bereiden ze hun leerlingen voor op de belangrijkste stap na hun schoolcarrière: gemotiveerde en zelfstandige keuzes maken voor de toekomst. Wekelijks raken 140 basisschoolleerlingen geïnspireerd door deel te nemen aan het programma van Mundo de Talentos. Elk jaar gaat een nieuwe generatie van 40 kinderen van start en elk jaar studeert een nieuwe generatie af. Via het programma Mundo de Talentos Alumni bieden ze hun oud-leerlingen de mogelijkheid om zichzelf te blijven ontwikkelen door deel te nemen aan masterclasses, workshops en vaardigheidstrainingen. De groep van Mundo de Talentos Alumni bestaat momenteel uit 100 afgestudeerden die maandelijks kunnen deelnemen aan het alumni programma.

de feitjes

 • Oprichters: Laura Baas en Co-Founder Eleni Asimakopoulos
 • Oprichtingsjaar: Opgericht/geregistreerd in 2017 als Mexicaanse stichting door bestuursleden Laura Baas, Sandra Estrada en Dora Lilia Roblero. Sinds januari 2019 zijn ze officieel operationeel in San Cristóbal de Las Casas met de eerste lichting studenten met financiële steun van IMC Charitable Foundation, Damen Shipyards en DSM Mexico.
 • Aantal teamleden: 11 mensen op de loonlijst vanaf september 2023
 • Aantal mensen geholpen: In totaal zijn er sinds 2019 500 kinderen direct geholpen (250 meisjes en 250 jongens). Indirect hebben ze bij uitgaan van ongeveer 5 personen per gezin (3 kinderen), in totaal 2500 personen geholpen door de activiteiten van Mundo de Talentos (waarvan 2000 dus indirect: dit zijn 50% vrouwen/meisjes).
 • Jaarlijkse budget: Voor het 2024 is dat €150.000,-

Wat is onze connectie met deze NGO?

Het initiatief Mundo de Talentos bevindt zich in 2 van onze bestemmingen binnen Mexico: Oaxaca Stad en San Cristóbal. Met de Fiesta Foundation vinden we het belangrijk wat terug te kunnen doen voor de lokale communities in onze bestemmingen. Een samenwerking met Mundo de Talentos was dan ook een logische stap. Verder staat toerisme als vak ook vaak op de planning van de stichting en wij als toerisme professionals vinden het dan ook erg leuk onze kennis met de kids te delen op het gebied van de toerisme industrie. Daarnaast hebben we nauw contact met de stichting om de effectiviteit van onze donatie te waarborgen en hulp te kunnen bieden waar nodig.

Wat gebeurt er met onze donaties?

Voor het jaar 2022 hebben we €2500,- gedoneerd. Onze donatie zal worden besteed aan de operationele kosten van het project waarmee ze de uitvoering van de wekelijkse activiteiten en de uiteindelijke impact ervan kunnen garanderen. Denk daarbij aan salariskosten van het personeel om de activiteiten te ontwikkelen en uit te voeren, materiaalkosten voor sessies, excursiekosten, administratiekosten en kantoorkosten.

Onze donatie in het bijzonder zal bijdragen aan de uitbreiding van het project in Oaxaca Stad. Op het moment bedraagt het project 1 klas van 20 leerlingen en dit zal vanaf september 2023 gaan om 2 klassen. Een van 20 leerlingen en een nieuwe groep van 40 leerlingen.

HOE KAN JIJ HELPEN?

Naast onze samenwerking met Mundo de Talentos kunnen ze jouw hulp ook goed gebruiken! Bijvoorbeeld als gastdocent, groepsbegeleider of fotograaf. Daarnaast kan je je inzetten als ambassadeur van de stichting en ze introduceren binnen je professionele en persoonlijke netwerk in binnen en buitenland. Verder zijn ze ook altijd erg blij met persoonlijke donaties of wanneer je ze kan ondersteunen met fondsenwervingsactiviteiten. Wat nog meer?

 • Je kan de activiteiten van Mundos de Talentos promoten via je social mediakanalen.
 • Donaties in de vorm van laptops, bureaustoelen, schoolmateriaal, whiteboards of promotie materiaal zoals Mundo de Talentos shirts voor de leerlingen en buttons voor gastdocenten zijn ook erg welkom.
 • Maandelijks doneren kan via ons donatieplatform GlobalGiving.
 • Of je kan een student, excursie of les adopteren middels het doen van een donatie (zie de galerij hieronder).

Graag even sparren over de mogelijkheden? Dat kan gerust! Neem contact met ons op en we geven je meer informatie.

CONTACT INFORMATIE

Menu

special deal | bespaar een hoop

bevestig vroeg & ontvang meerdere gratis activiteiten !

Na een beheurlijk saaie & matige 1.5 jaar van Corona, is Lustrumfiesta weer helemaal up & running, back in business en hongerig om fantastische lustrumreizen te organiseren! Om de herwonnen vrijheid te vieren, hebben wij speciaal voor o.a. de leden van XX een fantastische deal samengesteld. Deze heerlijke korting geeft jullie nog meer budget om te spenderen aan cervezas, cocktails of andere lekkernijen. Nou, lekker hoor, maar wat houdt deze deal precies in? Jullie kunnen van ons tijdens jullie reis de volgende graties zaken krijgen:

 • Tour XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
 • Diner XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
 • Tour XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
Als jullie 1 maand na het ontvangen van de eerste reisvoorstellen toezeggen met Lustrumfiesta op reis te gaan, krijgen jullie alle XX3 bovenstaande zaken graties en voor niks!

Note
: toezegging met ons op reis te gaan is voldoende. Jullie hebben uiteraard nog de mogelijkheid om het voorstel te perfectioneren!
Lustrumreis Ecuador Cotopaxi National Park Ruminahui hike
Chat openen
Hulp nodig?
Hola👋 Kunnen we je helpen? We zitten in Latijns-Amerika en dus hebben we een tijdverschil van zo'n 8 uur, we reageren zo snel mogelijk!