WAT KUN JIJ DOEN

Duurzaam en verantwoord reizen. Het klinkt lastiger dan dat het is. Ja, vliegen is slecht voor het milieu, maar ga je minder op reis en blijf je langer op 1 plek dan ben je al een heel stuk beter bezig. Naast het reduceren van je ecologische voetafdruk kan je tijdens je reis ook bewuste keuzes maken op sociaal en economisch vlak. De toerisme-industrie is een van de grootste sectoren ter wereld en veel bestemmingen zijn afhankelijk van toerisme. Zorg er dus voor dat je je geld goed besteed en dat het ook daadwerkelijk in de lokale economie van je bestemming terechtkomt. Kies voor kleine lokale operators en maak van je reis geen gehaaste trip. We snappen dat je veel wilt zien in een korte tijd, maar dompel jezelf eens helemaal onder in dat ene stadje, dorpje of ander mooi plekje. Je zal versteld staan van de mooie ervaringen die je tegemoet komen wanneer je voor duurzaam en verantwoord reizen kiest.

 

Via de United Nations World Tourism Organisation zijn er de volgende tips die je helpen om verantwoord op reis te gaan:

 1. Ga respectvol om met je host communities en de bestemmingen die je bezoekt.
  Doe voorafgaand aan je reis wat onderzoek naar de lokale gewoonten, tradities en cultuur. Leer een paar woordjes Spaans (komt sowieso goed van pas). Vraag altijd van tevoren of je een foto van iemand mag maken, maar biedt daar geen geld voor aan! Probeer te reflecteren op wat je meemaakt alvorens te bekritiseren. Latijns-Amerika is anders en dat maakt het juist leuk!
 2. Ga met liefde om met onze planeet.
  Dat vinden we als Nederlanders steeds normaler, maar toch best lastig op reis. Vliegen is slecht voor het milieu, dus minder reizen is de oplossing (check ons CO2 vraagstuk). Ga je toch op reis, let er dan op dat je respectvol omgaat met de flora en fauna op de bestemming. Koop bijvoorbeeld geen dierlijke producten en is er een keer een deel van een natuurpark afgesloten? Respecteer dat dan en zoek een andere leuke activiteit of route. Net zoals dat wij rust nodig hebben heeft de natuur dat ook. Tips die ook niet mogen ontbreken; neem een herbruikbare waterfles mee, vermijd single-use plastic, en reis waar het kan met de bus of trein. 
 3. Steun de lokale economie op je bestemming.
  Koop je souvenirtjes lokaal, betaal een eerlijke prijs en check waar mogelijk of ze niet toch uit China zijn geïmporteerd. Het is veel leuker om met een lokaal en handgemaakte souvenir thuis terug te kunnen blikken op je onvergetelijke reis. Probeer verder wat langer op 1 plek door te brengen en leer de bestemming écht kennen. Slow tourism is the way to go 😉 
 4. Reis veilig!
  Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Reizen in Latijns-Amerika is nou eenmaal anders dan reizen in Europa, dus volg altijd de reisadviezen van de overheid, je vrienden die al zijn geweest, of vraag het ons! Wij zijn natuurlijk niet voor niks de Latijns-Amerika expert.
 5. Lees je in voordat je op reis gaat & maak gebruik van alle info die het world wide web te bieden heeft.
  Spreekt voor zich, maar het kan echt helpen om een duidelijk beeld te hebben van hoe de lokale wetten werken, wat de sociale situatie is in het land van bestemming, waar je voor moet oppassen, en wat je ongestoord wel kan doen. Wil je per se vrijwilligerswerk doen? Lees je dan goed in of de organisatie ook daadwerkelijk een positieve bijdrage levert. Blijf weg van kinderuitbuiting en denk even twee keer na voordat je een foto of selfie met iemand anders post op sociale media. Maak bewuste keuzes met betrekking tot de toerisme aanbieders waarmee je in zee gaat. Kies voor organisaties met een duurzaamheidsbeleid en die zich actief inzetten voor de lokale communities. Last but not least, kom je tijdens je reis een NGO of community project tegen waar je enthousiast van wordt, deel dit dan zo veel mogelijk binnen je kringen en kijk waar en hoe je kan bijdragen. 
  (Bron: UNWTO, 2020)

Aan deze UNWTO tips willen we graag nog wat tips en tricks toevoegen, zodat je zeker weet dat je geen belangrijke informatie misloopt:

 • Shop local. Probeer eens een streetfood tentje, of koop je dagelijkse portie fruit op de markt. Lekker uit eten? Doe dat dan liever bij het kleine restaurantje om de hoek in plaats van de grote keten in (bijvoorbeeld) het winkelcentrum.
 • Geef geen geld, snoep, of speelgoed aan bedelende kinderen. Wil je toch wat terug doen, investeer dan in lokale community projecten.
 • Ga bewust om met je afval. Gebruik zoveel mogelijk herbruikbare verpakkingen en wees er bewust van dat de afvalsystemen, als er al een systeem is, in Latijns-Amerika bij lange na niet zo goed zijn als in Nederland. Neem een herbruikbare (filter)waterfles, rietjes, en boodschappentas mee op reis.
 • Houd je CO2-uitstoot tijdens je reis laag. Reis zoveel mogelijk per trein of bus. Loop of fiets waar dat mogelijk is. Kies voor accommodaties die een duidelijk duurzaamheidsplan hebben, locally owned en dan het liefst ook nog gebruik maken van duurzame stroom. Gooi niet alles klakkeloos in de was, gebruik je handdoek liever wat langer. Hoe lekker die douche ook is, met 5 minuutjes ben je ook weer schoon. Vergeet ook niet de airco en het licht in je kamer uit te doen wanneer het niet nodig is!
 • Wees voorzichtig met activiteiten waarbij dieren een rol spelen. Lees je goed in, stel kritische vragen en voelt het goed, dan kan dat paardrijdtochtje in principe geen kwaad, maar dan wel bij een organisatie waar dierenwelzijn hoog in het vaandel staat.
 • Kies waar mogelijk voor homestays en/of kleinschalige accommodaties. Niet alleen profiteert daar de lokale ondernemer van, maar is vaak je verblijf al een bijzondere ervaring en hoogtepunt an sich. 

Nog meer positieve impact creëren tijdens of na je vakantie? Neem eens een kijkje bij de NGO’s waar we mee samenwerken via de Fiesta Foundation. Veel NGO’s staan open voor extra hulp. Neem vooral contact met ons op om te kijken welke NGO voor jou de beste match zal zijn en voor meer informatie over waar je ze mee zou kunnen helpen. Daarnaast zijn persoonlijke donaties aan de NGO’s waar we mee samenwerken ook altijd erg welkom. Zo kan je zelfs thuis nog wat positiefs terug doen voor de plekken die je tijdens je reis hebt bezocht!

Menu

special deal | bespaar een hoop

bevestig vroeg & ontvang meerdere gratis activiteiten !

Na een beheurlijk saaie & matige 1.5 jaar van Corona, is Lustrumfiesta weer helemaal up & running, back in business en hongerig om fantastische lustrumreizen te organiseren! Om de herwonnen vrijheid te vieren, hebben wij speciaal voor o.a. de leden van XX een fantastische deal samengesteld. Deze heerlijke korting geeft jullie nog meer budget om te spenderen aan cervezas, cocktails of andere lekkernijen. Nou, lekker hoor, maar wat houdt deze deal precies in? Jullie kunnen van ons tijdens jullie reis de volgende graties zaken krijgen:

 • Tour XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
 • Diner XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
 • Tour XX in XX t.w.v. XX euro p.p.
Als jullie 1 maand na het ontvangen van de eerste reisvoorstellen toezeggen met Lustrumfiesta op reis te gaan, krijgen jullie alle XX3 bovenstaande zaken graties en voor niks!

Note
: toezegging met ons op reis te gaan is voldoende. Jullie hebben uiteraard nog de mogelijkheid om het voorstel te perfectioneren!
Lustrumreis Ecuador Cotopaxi National Park Ruminahui hike
Chat openen
Hulp nodig?
Hola👋 Kunnen we je helpen? We zitten in Latijns-Amerika en dus hebben we een tijdverschil van zo'n 8 uur, we reageren zo snel mogelijk!